Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Bieloruská polícia v nedeľu zadržala 442 ľudí, vo väzbe je ešte 330

Demonštranti so starými bieloruskými národnými zástavami pochodujú k palácu Nezávislosti, rezidencii bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka počas opozičného protestného zhromaždenia proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskom Minsku, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že protesty sa konali v 24 mestách a zhromaždilo sa na nich viac ako 20.000 ľudí.

Minsk/Kyjev 21. septembra (TASR) - Bieloruské ministerstvo vnútra v pondelok oznámilo, že počas nedeľných protestných akcií bolo v krajine zadržaných 442 ľudí, z toho 266 v Minsku. Podľa polície vo väzbe zostáva 330 z nich, pretože čakajú na pojednávanie pred súdom. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo súčasne uviedlo, že protesty sa v nedeľu konali v 24 mestách Bieloruska a zhromaždilo sa na nich viac ako 20.000 ľudí, pričom v Minsku ich bolo 18.000.

Ľudskoprávni aktivisti a nezávislé médiá však podľa portálu Meduza.io odhadujú, že ulicami Minska prešlo v nedeľu asi 100.000 ľudí.

Protesty v Bielorusku sa začali 9. augusta - po tom, čo bol Lukašenko vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Opozícia, jej sympatizanti i mnoho európskych vlád sú presvedčení, že hlasovanie a sčítanie hlasov boli zmanipulované.

Bielorusi odvtedy každý deň organizujú rôzne druhy protestov - napr. vytvárajú ľudské reťaze, zvolávajú pochody, maľujú bielo-červeno-biele pruhy, ktoré sú farbami opozície, či organizujú susedské pikniky. Hlavné zhromaždenia sa konajú vždy v nedeľu v Minsku a na tie najväčšie prišlo až 200.000 ľudí.

Lukašenko, ktorý od nástupu do funkcie v roku 1994 vládne autoritársky, pričom potláča opozíciu a nezávislé médiá, odmietol návrhy na dialóg s opozíciou. Počas prvých troch dní protestov čelili demonštranti brutálnym zásahom policajných síl, ktoré na rozohnanie davov používali obušky i streľbu gumovými projektilmi. Došlo j zraneniam mnohých ľudí i obetiam na životoch.

Brutalita bieloruských bezpečnostných síl a neochota bieloruského vedenia vyvolali pobúrenie veľkej časti medzinárodného spoločenstva. Následne bieloruské vedenie prešlo k novej taktike - stíhaniu známych aktivistov a hromadnému zadržiavaniu. Mnoho členov Koordinačnej rady, ktorá bola vytvorená opozíciou s cieľom presadiť pokojné odovzdanie moci, bolo uväznených alebo donútených opustiť krajinu.

V reakcii na pokračujúce tvrdé zákroky polície zverejnili v sobotu podporovatelia opozície osobné údaje viac ako 1000 policajtov. "Nikto nezostane v anonymite, a to ani pod kuklou," uviedol proopozičný blog Nexta Live v aplikácii na zasielanie správ Telegram a sľuboval zverejnenie ďalších údajov, ak bude zatýkanie pokračovať. Medzičasom, ako poznamenala agentúra AP, polícia začala vyšetrovanie únik týchto osobných dát.

Sviatlana Cichanovská, hlavná Lukašenkova protivníčka v prezidentských voľbách, ktorá je po úteku z Bieloruska v emigrácii v Litve, opakovane odsúdila zásahy bieloruskej polície voči demonštrantom ako protizákonné.

Vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v pondelok, Cichanovská vyzvala políciu, aby sa zdržala "zločinu a nečestného konania voči svojim spoluobčanom, aj keď sú (k tomu) nútení" svojimi nadriadenými.

Apelovala na nich: "Buďte s bieloruským ľudom a ľudia nezabudnú, že ste boli na ich strane".

Šéf bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna Ales Biaľacki pre agentúru AP uviedol, že lojalita bezpečnostných síl je pre "Lukašenka a jeho schopnosť zostať pri moci" kľúčová. Dodal, že rukami týchto ľudí sa v strede Európy uskutočňuje rozsiahla politická represia.