Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bieloruská prokuratúra navrhla pre Babaryku 15 rokov väzenia

iktar Babaryka, ktorý mohol byť v auguste 2020 hlavným rivalom Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávne centrum Viasna spresnilo, že Babaryka, rešpektovaný bankár, nepriznáva vinu v žiadnom z bodov obvinenia.

Minsk 22. júna (TASR) - Bieloruská prokuratúra žiada 15 rokov odňatia slobody pre bývalého bankára Viktara Babaryku, ktorý chcel vlani kandidovať v prezidentských voľbách proti Alexandrovi Lukašenkovi. Informovala o tom v utorok agentúra Interfax.

Babaryka bol obvinený z prijatia úplatku v obzvlášť vysokej sume, z legalizácie finančných prostriedkov získaných nezákonným spôsobom a z vedenia zločineckej skupiny.

Ľudskoprávne centrum Viasna spresnilo, že Babaryka, rešpektovaný bankár, nepriznáva vinu v žiadnom z bodov obvinenia. Tvrdí, že stíhanie voči nemu je spolitizované a jeho pôvodným cieľom bolo zabrániť mu kandidovať proti Lukašenkovi.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Centrum Viasna pred časom zaradilo Babaryku do zoznamu politických väzňov. V ten istý deň Európska únia vyzvala bieloruské úrady na jeho prepustenie.

Babaryka vlani v máji odstúpil z funkcie šéfa banky Belgazprambank, dcérskej spoločnosti ruského energetického giganta Gazprom, aby mohol kandidovať na post prezidenta.

Svoju kandidatúru však zaregistrovať nemohol, lebo krátko po oznámení svojho zámeru ho bieloruské orgány činné v trestnom konaní začali vyšetrovať a vzali do väzby spolu s jeho synom Eduardom, ktorý bol šéfom jeho predvolebného štábu.

Bieloruský najvyšší súd začal v tejto kauze pojednávať 17. februára. Figurujú v nej viacerí bývalí vysokopostavení manažéri banky, ktorí boli obvinení z podplácania obzvlášť veľkého rozsahu.

Babaryka bol obvinený aj z vedenia organizovanej zločineckej skupiny pozostávajúcej z týchto manažérov Belgazprambanku, ktorí v rokoch 2004-20 dostávali nelegálne peňažné odmeny za to, že konali v záujme istých obchodných štruktúr.

Ako informoval Interfax, všetci obžalovaní, s výnimkou Babaryku, v plnom rozsahu priznali vinu za im pripisované trestné činy.

Babaryka bol politickými analytikmi označovaný za jedného z najvážnejších politických súperov Alexandra Lukašenka. Je jedným z mnohých členov a sympatizantov bieloruskej opozície, ktorých bezpečnostné zložky zadržali v súvislosti s voľbami alebo ktorí v obave pred represáliami ušli do zahraničia.

Po prezidentských voľbách, ktorých výsledky opozícia ani Západ neuznávajú, vypukli v Bielorusku mohutné demonštrácie sprevádzané masovým zatýkaním ich účastníkov. Tí od Lukašenka žiadali, aby sa vzdal prezidentskej funkcie, pretože voľby boli podľa nich zmanipulované. Lukašenko ich požiadavky odmietol a nemá záujem ani viesť dialóg, na ktorý ho vyzýva opozícia.