Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Bieloruské úrady likvidujú vojnový cintorín s hrobmi poľských vojakov

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Bielorusko, ktoré sa k tomuto tvrdeniu bezprostredne nevyjadrilo, v minulosti zničilo aj iné poľské pamätné miesta viažuce sa k druhej svetovej vojne.

Varšava 25. augusta (TASR) - Bieloruské úrady začali likvidovať vojenský pamätník, kde sú pochovaní poľskí vojaci, ktorí padli počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie poľskej vlády.

Hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina na Twitteri napísal, že cintorín v obci Surkonty, kde členovia poľských odbojových síl v auguste 1944 bojovali proti jednotkám sovietskej armády, "likvidujú služby minského režimu".

"Tí, ktorí si myslia, že ľudské spomienky na hrdinov možno vymazať, sa veľmi mýlia. Bieloruský režim za tento barbarský čin zaplatí," napísal ďalej Jasina.

Bielorusko, ktoré sa k tomuto tvrdeniu bezprostredne nevyjadrilo, v minulosti zničilo aj iné poľské pamätné miesta viažuce sa k druhej svetovej vojne. Podľa tlačovej agentúry PAP ide o lokality v obciach Mikuliški a Stryjovka.

Poľsko bolo počas druhej svetovej vojny napadnuté a okupované Nemeckom i Sovietskym zväzom, následne strávilo desaťročia pod komunistickou vládou podporovanou Moskvou.

Už pred februárovou inváziou Ruska na Ukrajinu sa v Poľsku objavovali snahy o odstraňovanie komunistických symbolov z verejných priestranstiev. Tamojšie cintoríny s hrobmi padlých vojakov Červenej armády však narušované nie sú.

Inkriminovaný cintorín v bieloruskej obci Surkonty je miestom posledného odpočinku vojakov poľskej Krajinskej armády (Armia Krajowa), odbojových síl, ktoré v druhej svetovej vojne bojovali proti okupačným nacistickým aj sovietskym vojskám.

Armia Krajowa podliehala poľskej exilovej vláde, ktorá počas okupácie krajiny nacistickými a sovietskymi vojskami sídlila v Londýne.