Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bielorusko vyhostilo 3 novinárov a do krajiny nevpustilo 3 blogerov

Na snímke plagát s prezidetskými kandidátmi, pričom tvár bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka je zatretá bielou farbou, pred nedeľnými prezidentskými voľbami 4. augusta 2020 v Minsku. Prezidentské voľby sa v Bielorusku budú konať už túto nedeľu, 9. augusta. Voliči, ktorí sa z nejakého dôvodu nemôžu na nedeľnom hlasovaní zúčastniť, však k volebným urnám môžu prichádzať a odovzdávať svoje hlasy už od utorka do soboty, a to v čase od 10.00 do 14.00 h miestneho času alebo od 16.00 do 19.00 h. Foto: TASR/AP

Týždne, ktoré v Bielorusku predchádzali nedeľným prezidentským voľbám, boli poznamenané zadržiavaním viacerých opozičných aktivistov a politikov.

Minsk 8. augusta (TASR) - V Pskovskej oblasti na hraniciach medzi Ruskom a Bieloruskom zadržali v sobotu troch koordinátorov proopozičného združenia Otvorené Rusko. Všetci traja cestovali do Bieloruska, aby tam ako nezávislí blogeri monitorovali nedeľné prezidentské voľby.

Pôvodne mali títo aktivisti záujem zúčastniť sa na prezidentských voľbách v Bielorusku ako pozorovatelia, tamojšie úrady im však neudelili príslušnú akreditáciu.

Ako informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, trojica aktivistov cestovala do Bieloruska linkovým autobusom. Na hraniciach s Bieloruskom ich však polícia legitimovala, z autobusu vysadila a zadržala.

Okrem toho - ako informovala rozhlasová stanica Deutsche Welle - v bieloruskom hlavnom meste Minsk v piatok zadržali a následne z krajiny vyhostili troch novinárov ruskej televízie Nastojaščeje vremia, ktorým navyše zakázali vstup do krajiny na najbližších desať rokov. Novinári svoje vyhostenie spájajú s výkonom svojej profesie.

Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RL/RFE), s ktorej podporou tento televízny kanál vznikol, vyjadrila v súvislosti so zadržaním svojich kolegov pobúrenie.

Odmietnutie bieloruských orgánov akreditovať novinárov je podľa RL/RFE ďalším "príkladom nerešpektovania práv slobody tlače a práva bieloruských občanov na informácie bez cenzúry."

Týždne, ktoré v Bielorusku predchádzali nedeľným prezidentským voľbám, boli poznamenané zadržiavaním viacerých opozičných aktivistov a politikov. Uskutočnil sa aj jeden z najmasovejších protestov v histórii republiky - išlo o zhromaždenie prívržencov opozičnej kandidátky Svitlany Cichanovskej, ktoré sa konalo 30. júla v Minsku. Podľa aktivistov za ľudské práva pritiahlo toto podujatie viac ako 60.000 ľudí.

Prezidentské voľby v Bielorusku sa uskutočnia túto nedeľu. Okrem Cichanovskej a súčasného prezidenta Alexandra Lukašenka v nich kandiduje aj predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň, bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká a spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev.