Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bieloruského novinára odsúdili za urážku Lukašenka v četovej skupine

Bieloruský novinár Siarhej Hardzijevič sedí v súdnej sieni v Minsku, 2. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Hardzijevič pred vynášaním verdiktu povedal, že sa "cíti nevinný" a že žiadny trestný čin nespáchal.

Minsk 2. augusta (TASR) - Bieloruský súd v pondelok odsúdil novinára Siarheja Hardzijeviča za urážku prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorej sa dopustil v mobilnej četovej skupine. Informovala o tom Bieloruská asociácia novinárov (BAJ), ktorú citovala agentúra AP.

Päťdesiatročný Siarhej Hardzijevič si podľa rozsudku odsedí jeden a pol roka väzenia. Okrem toho bude musieť zaplatiť pokutu vo výške zhruba 1350 eur. Najnovší verdikt je podľa AP súčasťou rozsiahlych čistiek, ktoré bieloruské úrady rozpútali v boji proti nezávislým médiám a aktivistom za ľudské práva.

Novinára z mesta Drahičyn, ležiaceho zhruba 300 kilometrov juhozápadne od bieloruskej metropoly Minsk, zatkli na základe jeho vyjadrení, ktoré napísal v četovej skupine v aplikácii Viber. Podľa súdu urážal prezidenta a ohováral policajtov. Hardzijevič pred vynášaním verdiktu povedal, že sa "cíti nevinný" a že žiadny trestný čin nespáchal.

Bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna označila odsúdeného novinára za politického väzňa. Podľa agentúry AP ďalších 29 bieloruských žurnalistov zostáva vo väzbe, čaká na súdny proces alebo si už odpykáva trest. Bieloruské orgány vykonali len počas júla vyše 200 razií v kanceláriách a bytoch novinárov a aktivistov. Prezident Alexandr Lukašenko to označil za "upratovaciu akciu". Predstaviteľov tretieho sektora bieloruský líder nazval "banditmi a západnými agentmi", pripomína AP.