Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Bieloruskému blogerovi Cichanovskému hrozí 15 rokov väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bieloruskí ľudskoprávni aktivisti vyhlásili Cichanovského a ďalších spoluobvinených za politických väzňov.

Minsk 11. marca (TASR) - Bieloruskému aktivistovi a blogerovi Siarhejovi Cichanovskému hrozí 15 rokov väzenia, ak ho súd uzná vinným zo spáchania trestných činov, z ktorých ho vo štvrtok obvinil bieloruský Vyšetrovací výbor (GSU).

Ako informoval spravodajský portál BelSat, Cichanovskij je obvinený z organizovania masových nepokojov, podnecovania sociálnych nepokojov, ohrozovania činnosti Ústrednej volebnej komisie a organizovania podujatí hrubo porušujúcich verejný poriadok.

Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku a manželka obvineného Sviatlana Cichanovská označila tieto obvinenia "za osobnú pomstu Alexandra Lukašenka", uviedla agentúra Interfax.

Cichanovská sa prostredníctvom sociálnej siete Telegram obrátila v kauze svojho manžela na vyšetrovateľov, sudcov a prokurátorov, pričom uviedla, že chápe, "že za tohto režimu o ničom nerozhodujete". Upozornila ich však, že sa stali nástrojmi osobnej pomsty na "človeku, ktorý sa stal skutočným lídrom Bielorusov".

"Siarhej sa nevzdáva a nevzdá sa. Vie, že Bielorusi pokračujú v boji, a chápe, že každý, kto prešiel politickými trestami a prenasledovaním, bude rehabilitovaný,"
dodala.

GSU predtým ukončil vyšetrovanie deviatich trestných vecí, ktoré boli oddelené od kauzy Cichanovskij a figuruje v nich jeho 25 spolupáchateľov.

Cichanovskij mal byť pôvodne jedným z vyzývateľov Alexandra Lukašenka v minuloročných prezidentských voľbách. Svoju kandidatúru však nestihol zaregistrovať, preto do predvolebnej kampane vstúpila jeho manželka Sviatlana. Práve počas zbierania podpisov na jej podporu bol Cichanovskij 29. mája 2020 v meste Hrodna zadržaný. Odvtedy je vo vyšetrovacej väzbe, ktorej trvanie bolo opakovane predĺžené.

Bieloruskí ľudskoprávni aktivisti vyhlásili Cichanovského a ďalších spoluobvinených za politických väzňov.