Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Zahraničie

Bieloruskí vojaci hrozili streľbou na poľských kolegov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú migranti prichádzajúci z Bieloruska. Podľa poľskej vlády je cieľom tejto politiky bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka destabilizácia Európskej únie.

Varšava 5. novembra (TASR) - Poľské ministerstvo obrany informovalo v piatok o ďalšom incidente na poľsko-bieloruských hraniciach. Bieloruskí vojaci tam podľa neho hrozili streľbou na poľských kolegov.

Ako vysvetlila agentúra PAP, v poľských oblastiach, ktoré hraničia s Bieloruskom, platí od 2. septembra výnimočný stav. Dôvodom sú migranti prichádzajúci z Bieloruska. Podľa poľskej vlády je cieľom tejto politiky bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka destabilizácia Európskej únie. Poľsko preto nasadilo do pohraničnej oblasti stovky príslušníkov pohraničnej stráže a vojakov.

"Ďalšie provokácie na hranici... Včera sa bieloruský vojak pokúsil vystreliť svetlicu smerom na poľských vojakov.... O 100 metrov ďalej sa piati ozbrojení Bielorusi pokúšali zničiť oplotenie a zároveň kričali, že budú strieľať na poľských vojakov... Po povolaní ďalších síl armády a pohraničnej stráže do oblasti Bielorusi ustúpili," napísalo poľské ministerstvo obrany na Twitteri.

Stalo sa tak deň po tom, čo poľské ministerstvo obrany oznámilo, že bieloruské jednotky strážiace pri hraničnom plote skupinu asi 250 migrantov hrozili v stredu streľbou na poľské jednotky.

Okrem toho si ministerstvo zahraničných vecí predvolalo bieloruského chargé d'affaires Aľaxandra Časnovského, aby vysvetlil vniknutie ozbrojených a uniformovaných ľudí na poľské územie v noci na 2. novembra.