Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bieloruskí vojaci sa zúčastnia na veľkých cvičeniach v Rusku

Bieloruskí armádni vojaci stoja pred portrétom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenk. Foto: TASR/AP

Autoritársky riadená bývalá sovietska republika Bielorusko je dôležitým spojencom Ruska.

Minsk/Moskva 4. augusta (TASR) - Vyše 250 vojakov z Bieloruska sa zúčastní na veľkom ruskom vojenskom cvičení, ktoré sa začne koncom augusta. Príslušníci brigády mechanizovanej pechoty zo Západného vojenského okruhu v Bielorusku budú vyslaní na cvičenie Vostok 2022 (Východ 2022). Vo štvrtok o tom informovala bieloruská štátna tlačová agentúra BELTA, na ktorú sa odvolala agentúra DPA.

Ruskí a bieloruskí vojaci mali naposledy spoločné vojenské cvičenie krátko pred inváziou Ruska na Ukrajinu, ktorú prezident Vladimir Putin spustil 24. februára. Toto cvičenie sa konalo v Bielorusku práve v čase zhromažďovania ruských vojakov popri ukrajinských hraniciach.

Manévre Vostok sa však budú konať v Rusku na Ďalekom východe. Majú prebiehať od 30. augusta do 5. septembra.

Autoritársky riadená bývalá sovietska republika Bielorusko je dôležitým spojencom Ruska.

Invázia na Ukrajinu bola spustená sčasti z bieloruského územia a v posledných mesiacoch sú z Bieloruska na Ukrajinu vystreľované rakety.

Vostok patrí k najväčším vojenským cvičeniam Ruska. Najprepracovanejšie ruské manévre sa zatiaľ konali v roku 2018, keď sa na nich zúčastnilo takmer 300.000 ruských vojakov spolu s mongolskými a čínskymi jednotkami.

Tieto cvičenia nesúvisia s vojenskej operáciou na Ukrajine, vyhlásilo ruské ministerstvo obrany. Počet ruských vojakov na tohtoročných manévroch Vostok ešte nebol oznámený.