Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bielorusko: Cichanovskej spolupracovníci dostali vysoké tresty väzenia

Predstaviteľka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Súd ich uznal za vinných okrem iného z prípravy masových nepokojov a prípravy na násilné obsadenie budov a zariadení.

Minsk 4. mája (TASR) - Súd v bieloruskom meste Homeľ vyniesol rozsudky nad štyrmi splnomocnencami bývalej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej. Podľa agentúry Interfax o tom v utorok informovalo centrum pre ľudské práva Viasna.

Podľa bieloruských zákonov splnomocnenec vykonáva kampaň v prospech politickej strany alebo kandidáta, ktorý ho tým poveril.

Viasna vo svojom vyhlásení spresnila, že "sudca dal každému (z aktivistov) presne toľko, koľko požadoval prokurátor": Juryj Vlasav dostal trest 6,5 roka väzenia v tábore s maximálnym stupňom stráženia, o pol roka kratší trest dostali Dzmitrij Ivaškav, Aľaxandr Šabalin a Tacciana Kanevská.

Súd ich uznal za vinných okrem iného z prípravy masových nepokojov a prípravy na násilné obsadenie budov a zariadení.

Tieto ich zámery boli údajne odhalené počas vyšetrovania prípadu Cichanovskej manžela, blogera a opozičného aktivistu Siarheja Cichanovského, a boli vyčlenené na samostatné konanie.

Všetci štyria obvinení pochádzajú z mesta Homeľ: Vlasav je nezamestnaný, Ivaškav je remeselník, Šabalin sa živí ako taxikár a Kanevská sa stará o postihnuté dieťa.

Sviatlana Cichanovská kandidovala v prezidentských voľbách, ktoré sa v Bielorusku konali vlani 9. augusta. Podľa oficiálnych výsledkov v nich získala niečo viac ako desať percent hlasov a skončila na druhom mieste za Alexandrom Lukašenkom.

Cichanovská však tieto výsledky neuznáva. Rovnaký postoj zaujali aj EÚ, USA a ďalšie krajiny, ktoré deklarovali, že prezidentské voľby v Bielorusku neboli ani slobodné, ani spravodlivé a uvalili sankcie na tamojších predstaviteľov, ktorí sú dôvodne podozriví z účasti na volebných podvodoch a povolebných represiách.

Samotná Cichanovská sa po voľbách - v obave o bezpečnosť seba i svojich detí a na nátlak bieloruských úradov - uchýlila do Litvy, odkiaľ sa podieľa na aktivitách bieloruskej Koordinačnej rady založenej opozíciou v snahe zaistiť plynulé odovzdanie moci v Bielorusku. Stretnutiami s politikmi a vplyvnými osobnosťami sa tiež snaží získať v zahraničí podporu pre aktivity a ciele bieloruskej opozície.