Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bielorusko dočasne zruší vízovú povinnosť pre poľských občanov

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Poliaci budú môcť navštíviť pohraničné oblasti Bieloruska v uvedenom období bez osobitného povolenia, ktoré sa predtým vyžadovalo.

Minsk 1. júla (TASR) - Bielorusko vo štvrtok oznámilo, že dočasne pozastavuje vízovú povinnosť pre poľských občanov. Minsk tento krok označil za priateľské gesto susedského štátu. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko "rozhodol o zavedení dočasného bezvízového režimu pre poľských občanov" na dobu šiestich mesiacov s platnosťou od tohto piatka do 31. decembra, uviedla vo vyhlásení bieloruská pohraničná stráž.

Poliaci budú môcť navštíviť pohraničné oblasti Bieloruska v uvedenom období bez osobitného povolenia, ktoré sa predtým vyžadovalo. Členom pohraničnej stráže musia oznámiť dôvod svojej cesty a takisto miesto, ktoré sa chystajú navštíviť.

Bielorusko zároveň predĺžilo bezvízový styk do konca roka aj pre Litvu a Lotyšsko.

Prekvapivé vyhlásenie prišlo v čase, keď Rusko - blízky spojenec Bieloruska - už viac ako štyri mesiace útočí na Ukrajinu.

Minsk zmenu vo vízovom styku s Varšavou ohlásil navyše niekoľko mesiacov po tom, čo krajiny Európskej únie obvinili Lukašenka z rozpútavania migračnej krízy na hraniciach s Poľskom. Bieloruskému režimu totiž pripísali vinu za privádzanie tisícov migrantov z Afriky a Blízkeho východu k európskym hraniciam a následné povzbudzovanie k tomu, aby prekročili hranice Poľska a Litvy. Minsk sa takto snažil pomstiť za sankcie, ktoré na Bielorusko uvalil Západ pre zásahy proti opozičnej demokracii.

Poľsko vo štvrtok oznámilo, že dokončilo 187 kilometrov dlhý plot na svojich hraniciach s Bieloruskom, ktorý mu má pomôcť zamedziť nelegálnej migrácii. Poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že výstavba plotu "bola nevyhnutná na bezpečnú ochranu poľských hraníc".