Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bielorusko plánuje odvetné sankcie na európskych predstaviteľov

Na archívnej snímke bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej Foto: Wikipedia

Európsky parlament prijal uznesenie o situácii v Bielorusku s tým, že neuznáva výsledky bieloruských prezidentských volieb a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov.

Minsk 18. septembra (TASR) - Bielorusko je pripravené uvaliť sankcie na niektorých predstaviteľov európskych organizácií a krajín ako odvetu za sankcie Európskej únie proti bieloruským činiteľom, uviedol v piatok bieloruský minister zahraničných vecí Uladzimir Makej.

"Vieme, že v pondelok 21. septembra budú ministri zahraničných vecí EÚ rokovať o otázke sankcií, osobných sankcií voči bieloruským predstaviteľom," citovala Makeja agentúra TASS.

"Prirodzene, budeme nútení odpovedať proporčne. Samozrejme, budú existovať osobné sankcie voči predstaviteľom rôznych organizácií EÚ i členských krajín EÚ. Náš koncept zoznamu je pripravený," uviedol Makej, pričom varoval, že Minsk bude pripravený zaviesť sankcie okamžite po tom, ako tak urobí EÚ.

Európsky parlament prijal vo štvrtok uznesenie o situácii v Bielorusku s tým, že neuznáva výsledky bieloruských prezidentských volieb z 9. augusta a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov.

Masové protesty v Bielorusku trvajú od zverejnenia výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Alexandr Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, v týchto voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.