Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

K štrajku za odchod Lukašenka sa pripojili aj malé firmy a prevádzky

Ľudia počas pokračujúcich opozičných protestov za odstúpenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v Minsku v nedeľu 25. októbra 2020. Foto: TASR/AP

V okolí mnohých tovární hliadkujú policajti, došlo aj k zadržaniam.

Minsk 26. októbra (TASR) - Bieloruská polícia zadržala počas nedeľných protestov proti režimu Alexandra Lukašenka 290 ľudí, pričom najviac osôb bolo zadržaných v mestách Minsk a Hrodna. Podľa agentúry TASS o tom informovala bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna.

Okrem uvedených miest sa demonštrácie proti režimu Alexandra Lukašenka konali aj v mestách Brest, Babrujsk, Vicebsk, Barysav, Mahiľov, Pinsk, Polack a ďalších. Medzi zadržanými sú aj novinári.

Zamestnanci mnohých veľkých bieloruských firiem aj malých prevádzok vstúpili v pondelok do štrajku, ktorým sa domáhajú odchodu Lukašenka z postu prezidenta krajiny, informoval spravodajský portál TUT.by.

Dodal, že vo viacerých výrobných prevádzkach zamestnanci rannej zmeny nevystriedali kolegov z nočnej, alebo nastúpili do práce, len nepracujú.

V okolí mnohých tovární hliadkujú policajti, došlo aj k zadržaniam.

Ľudia na uliciach opäť vytvárajú reťaze solidarity alebo autami blokujú plynulosť premávky.

K veľkým výrobných prevádzkam a továrňam sa pridali aj malé firmy a súkromní podnikatelia, informoval spravodajský portál TUT.by. Zavretých v pondelok zostalo mnoho zdravotníckych stredísk, obchodov, e-shopov, barov, kaviarní, jazykových škôl, fitnescentier, cestovných kancelárií, dodávok kvetov, dizajnérskych štúdií, salónov krásy, servisných centier i biliardových klubov.

Niektoré z nich majú o pondelok predĺžený víkend, iné sú zatvorené z technických príčin, či majú "sanitárny deň", iné ako vysvetlenie pre zákazníkov na oznam napísali, že je zavreté "na znak solidarity s občianskou spoločnosťou".

"Toto rozhodnutie je náš malý príspevok k tomu, aby bol život v krajine čestnejší a spravodlivejší, a aby nás namiesto násilia obklopila atmosféra vzájomnej úcty," vysvetlila svoje zatvorenie jedna z firiem.

"Pondelok je dňom pracovného pokoja na podporu občianskej spoločnosti v Bielorusku. Sme kvapka v mori, ale tieto kvapky tvoria oceán. Za tento deň dostanete 2/3 platu," napísal v e-maili svojim zamestnancom riaditeľ jednej z jazykových škôl.

Niektoré prevádzky, ako napr. obchod v Minsku sa zavreli na neurčitú dobu, keď svojim klientom oznámil: "Stretneme sa už v novom Bielorusku."

Termín "ultimáta" Lukašenkovi vypršal popoludní 25. októbra. Jeho rivalka v prezidentských voľbách Sviatlana Cichanovská ho vyzvala, aby do stanoveného termínu oznámil svoju rezignáciu, zastavil násilie voči pokojným demonštrantom v Bielorusku a dal prepustiť politických väzňov. Podmienky ultimáta neboli splnené.

V Minsku sa uplynulú nedeľu konala protestná akcia nazvaná "Národné ultimátum“, ktorá sa podľa očitých svedkov stala jednou z najmohutnejších za posledné roky. Polícia a maskovaní muži v civile použili proti demonštrantom ohlušujúce granáty a údajne aj gumové projektily. Boli hlásení zranení i zadržaní.

Bieloruské ministerstvo popiera správy o štrajku v priemyselných podnikoch


Bieloruská vláda v pondelok deklarovala, že priemyselné podniky v krajine pracujú ako obvykle. Podľa agentúry Interfax to vyhlásil námestník ministra priemyslu Česlav Šuľga.

Reagoval tak na správy nezávislých médií, že priemyselné podniky i menšie firmy a prevádzky v Bielorusku vstúpili do štrajku, ktorým sa domáhajú odchodu Alexandra Lukašenka z funkcie prezidenta.

Občania na sociálnych sieťach však naďalej zverejňujú správy alebo videonahrávky, ktorými sa jednotlivci či celé kolektívy pripájajú k dnešnému štrajku na výzvu Lukašenkovej hlavnej rivalky v augustových prezidentských voľbách, Sviatlany Cichanovskej.

Správy o štrajku svojich zamestnancov poprelo medzičasom aj vedenie koncernu Belneftechim. Jeho hovorca podľa Interfaxu vyhlásil, že "skupina asi 100 ľudí sa dnes ráno (v pondelok) neúspešne pokúsila zablokovať nástup pracovníkov firmy Hrodna Azot do zmeny". Dodal, že väčšina zo spomínaných 100 ľudí "nemá nič spoločné so závodom, ani s robotníckou profesiou".

Hovorca vyhlásil, že "závod pracuje, technické procesy sú v normálnom režime. Štrajk sa nekoná". Dodal, že informácie o štrajku, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, nepotvrdzuje. Uviedol, že aj ďalšie podniky v rámci koncernu "fungujú normálne".

Portál TUT.by však vo svojom online spravodajstve zverejnil videonahrávku, v ktorej sa skupina zamestnancov Belneftechim pridáva k štrajku, lebo "sú proti násiliu a bezpráviu v krajine".

Medzitým sa na spravodajských portáloch na sociálnych sieťach a v niektorých médiách objavili správy o zhromaždeniach pracujúcich a zastavení práce v niekoľkých významných bieloruských podnikoch - Hrodna Azot, v závode na výrobu kolesových traktorov v Minsku (MZKT), v závode na výrobu traktorov v Minsku (MTZ), či v minskom elektrotechnickom závode. Podľa týchto informačných zdrojov bolo v pondelok ráno prijatých viac ako 100 správ o štrajku zamestnancov.