Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bielorusko kúpilo od Ruska rakety Iskander a systémy S-400

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lukašenkovo vyhlásenie prišlo v 85. deň ruskej ofenzívy na Ukrajine.

Minsk 19. mája (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok oznámil, že jeho krajina kúpila od Ruska rakety Iskander, ktoré Rusi používajú na Ukrajine, ako aj systémy protivzdušnej obrany S-400. Lukašenko nespresnil nakúpené množstvo týchto zbraní, uviedol len, že ich je toľko, koľko armáda potrebuje. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Dosiahli sme dohodu s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom," povedal Lukašenko, ktorého vyjadrenie bolo zverejnené na účte prezidentskej kancelárie na platforme Telegram. "S takýmito zbraňami je to úplne iná armáda," dodal Lukašenko a dodal, že môže tak spôsobiť nepriateľovi "neprijateľné, kolosálne škody".

Lukašenkovo vyhlásenie prišlo v 85. deň ruskej ofenzívy na Ukrajine. Bielorusko, ktoré je hlavným spojencom Moskvy, umožnilo ruským jednotkám využívať svoje územie na prechod na Ukrajinu.

Britské ministerstvo obrany v pondelok hlásilo zvýšenú aktivitu bieloruských ozbrojených síl pozdĺž ukrajinských hraníc. Rezort obrany v Londýne však poznamenal, že napriek predchádzajúcim špekuláciám sa bieloruské sily priamo nezapojili do vojnového konfliktu, pretože Lukašenko pravdepodobne balansuje medzi podporou ruskej invázie na Ukrajine a želaním vyhnúť sa priamej vojenskej účasti, aby jeho krajinu nepostihli západné sankcie, odveta Ukrajiny či prípadná nespokojnosť v radoch bieloruskej armády.

Náčelník bieloruského generálneho štábu Viktar Hulevič minulý týždeň oznámil, že Minsk rozmiestni špeciálne operačné jednotky v troch oblastiach v blízkosti svojich hraníc s Ukrajinou. Agentúra Reuters vtedy napísala, že Bielorusko sa už mesiace sťažuje, že štáty NATO zhromažďujú vojakov v blízkosti jeho hraníc. Poľsko, Litva a Lotyšsko v reakcii na tvrdenia Minsku zvýšili počet aj intenzitu vojenských cvičení.