Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lukašenko vrátil návrh novej ústavy na prepracovanie

Na archívnej snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v Minsku 26. mája 2021. Foto: TASR/AP

Ústavodarná komisia sa pred výše týždňom zišla na svojom záverečnom zasadnutí, na ktorom predstavila návrhy zmien predkladané Lukašenkovi.

Minsk 30. júla (TASR) - Alexandr Lukašenko - Západom neuznaný ako legitímny prezident Bieloruska - oznámil, že návrh novej ústavy, ktorý mu bol predložený na schválenie, vrátil jeho autorom na prepracovanie. Informovala o tom v piatok štátna agentúra BelTA.

Lukašenko vysvetlil, že predložený návrh základného zákona "možno len ťažko nazvať prepracovaným a dobre pripraveným". Dodal, že po prepracovaní textu ho s jeho autormi posúdi a následne bude návrh ústavy predložený občanom na celoštátnu diskusiu a "najneskôr vo februári zorganizujeme referendum".

Ústavodarná komisia sa pred výše týždňom zišla na svojom záverečnom zasadnutí, na ktorom predstavila návrhy zmien predkladané Lukašenkovi. Navrhla napríklad obmedziť prezidentský mandát na dve volebné obdobia, zvýšiť vekovú hranicu pre uchádzačov na 40 rokov, stanoviť, že potenciálny kandidát musí mať najmenej 20 rokov trvalý pobyt v Bielorusku a nesmie byť občanom cudzieho štátu.

Komisia chce tiež ustanoviť inštitút verejného ochrancu ľudských práv a zachovať prezidentskú formu vlády, ale považuje za potrebné rozšíriť právomoci premiéra a posilniť jeho úlohu pri formovaní vlády a v rozpočtovej sfére.

Lukašenko je v najvyššej ústavnej funkcii od roku 1994, pričom jeho vyhlásenie za víťaza vlaňajších prezidentských volieb vyvolalo v Bielorusku bezprecedentné masové protesty. Podľa bieloruskej opozície a západných krajín boli tieto voľby sfalšované. Bieloruské úrady uväznili tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich.