Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bielorusko nesúhlasí s udelením Nobelovej ceny za mier A. Biaľackému

Predsedníčka Nórskeho Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová počas slávnostného oznámenia držiteľov Nobelovej ceny mieru za rok 2022 v Nobelovom inštitúte v Osle 7. októbra 2022. Nobelovu cenu za mier za rok 2022 získali bieloruský aktivista v oblasti ľudských práv Ales Biaľacki, ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a ukrajinská ľudskoprávna organizácia Centrum pre občianske slobody (CCL). Foto: TASR/AP

Biaľacki bol jedným z iniciátorov hnutia za demokraciu, ktoré vzniklo v polovici 80. rokov v Bielorusku.

Minsk 7. októbra (TASR) - Bielorusko nesúhlasí s rozhodnutím nórskeho Nobelovho výboru odovzdať Nobelovu cenu za mier väznenému bieloruskému aktivistovi Alesovi Biaľackému. Uviedol to hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz, podľa ktorého sa Nobel musí obracať v hrobe. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"V posledných rokoch je množstvo zásadných rozhodnutí Nobelovho výboru tak spolitizovaných, že, prepáčte, Alfred Nobel sa trápi a obracia v hrobe," napísal Hlaz na sociálnej sieti Twitter.

Nobelovu cenu za mier za rok 2022 získali v piatok bieloruský aktivista Ales Biaľacki, ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a ukrajinská ľudskoprávna organizácia Centrum pre občianske slobody (CCL).

Biaľacki bol jedným z iniciátorov hnutia za demokraciu, ktoré vzniklo v polovici 80. rokov v Bielorusku. V roku 1996 založil organizáciu Viasna, ktorá pomáha politickým väzňom a ich rodinám. On sám je súčasnosti v Bielorusku zadržiavaný pre údajné daňové úniky. Nórsky Nobelov výbor v piatok požiadal o jeho prepustenie, aby si v decembri v Osle mohol slávnostne prevziať ocenenie.