Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bielorusko nevydá na stíhanie ruského člena Jehovových svedkov

Bieloruská štátna zástava, archívna foto. Foto: TASR/AP

Člena náboženskej spoločnosti Svedkov Jehovových, ktorého vo vlasti stíhajú za údajný extrémizmus.

Minsk 9. apríla (TASR) - Bieloruské úrady sa vyslovili proti vydaniu ruského občana, člena náboženskej spoločnosti Svedkov Jehovových, ktorého vo vlasti stíhajú za údajný extrémizmus. Oznámila to vo štvrtok stanica Slobodná Európa.

Svedkovia Jehovovi v Rusku tvrdia, že Nikolaj Machaličev bol už prepustený z väzenia v bieloruskom meste Vicebsk. Stalo sa tak bezprostredne po tom, ako bieloruská generálna prokuratúra 8. apríla oznámila rozhodnutie o zamietnutí žiadosti Moskvy o Machaličevovu extradíciu.

Machaličev, ktorý pochádza zo severoruského autonómneho okruhu Chantyjsko-Mansijsko, bol zatknutý 21. februára na žiadosť ruských úradov vo Vicebsku. Medzinárodné ľudskoprávne organizácie však vyzývali Minsk, aby Machaličeva prepustil. Tento svedok Jehovov bol podľa nich v Rusku totiž stíhaný len pre svoje náboženské presvedčenie.

Rusko v apríli 2017 zakázalo činnosť Svedkov Jehovových a označilo túto náboženskú spoločnosť za "extrémistickú organizáciu".

Ľudskoprávne skupiny tvrdia, že ruské úrady v súčasnosti zadržiavajú ako politických väzňov desiatky Jehovových svedkov.