Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bielorusko ohlásilo celoštátne čistenie verejných priestranstiev

IIlustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počet infikovaných v krajine je viac ako dvojnásobne vyšší oproti údajom spred týždňa.

Minsk 17. apríla (TASR) - Bieloruská vláda v piatok oznámila, že na budúcu sobotu (25. apríla) sa uskutoční celoštátny deň zameraný na upratovanie a čistenie verejných priestorov. Podujatie, na ktorom sa zúčastnia státisíce štátnych zamestnancov, sa rozhodla vláda usporiadať napriek narastajúcemu počtu nových prípadov infekcie v krajine, informuje agentúra AP.

V Bielorusku dosiaľ v súvislosti s koronavírusom zaznamenali 4779 prípadov nákazy a 42 úmrtí, oznámilo v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Z choroby COVID-19 sa tam zároveň podľa jeho údajov vyliečilo 342 osôb, informuje agentúra TASS.

Počet infikovaných v krajine je viac ako dvojnásobne vyšší oproti údajom spred týždňa, všíma si agentúra AP.

Sobotné upratovanie a čistenie bolo v období Sovietskeho zväzu tradíciou, ktorú v Bielorusku opätovne oživil súčasný prezident Alexander Lukašenko. Na takýchto podujatiach sa tam každoročne zúčastňujú státisíce štátnych zamestnancov, približuje AP.

Bielorusko je jednou z mála krajín na svete, ktorá pre pandémiu koronavírusu neobmedzila verejný život. Továrne, obchody či reštaurácie tam fungujú v normálnom režime a športové podujatia sú naďalej plné divákov, zatiaľ čo rúška na tvárach obyvateľov hlavného mesta Minsk sú veľmi zriedkavým úkazom.

Lukašenko vo svojich nedávnych tvrdeniach pandémiu skôr bagatelizoval a obavy z nej označil za "davovú psychózu".

Bieloruský prezident ešte v marci zaujal médiá svojimi výrokmi - vyhlásil napríklad, že koronavírus lieči vodka a sauna. Bielorusom taktiež v súvislosti s pandémiou odporučil tzv. terapiu traktorom, respektíve, aby zachovali pokoj a pracovali napríklad na poli.