Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bieloruská polícia zadržala desiatky demonštrantov i viacero novinárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opozičný spravodajský portál Nexta demonštrantov vyzval, aby organizovali viacero menších akcií v rôznych mestách krajiny.

Minsk 27. marca (TASR) - Polícia v Bielorusku v sobotu zadržala desiatky účastníkov protestov namierených proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a najmenej piatich novinárov, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Viasna.

Opozičný spravodajský portál Nexta demonštrantov vyzval, aby v sobotu organizovali viacero menších akcií v rôznych mestách krajiny.

Bieloruské úrady podľa Viasny do popoludňajších hodín zadržali viac ako 60 osôb, píše agentúra DPA.

Medzi zadržanými novinármi boli aj dvaja redaktori nezávislého spravodajského portálu TUT.by.

V Bielorusku začiatkom marca jednu z novinárok tohto portálu odsúdili na šesť mesiacov väzenia pre obvinenia zo zverejnenia lekárskych záznamov jedného z demonštrantov, ktorí zomrel po zadržaní políciou, pripomína AFP.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia tvrdia, že tento muž vykazoval známky intoxikácie - požitia alkoholu. Podľa zverejnených záznamov v tele žiadny alkohol nemal.

Podporovatelia opozície v sobotu popoludní plánovali zhromaždenie v centre Minska. Zabránila im v tom však polícia, ktorá uzavrela viacero ulíc, hlavné námestie a park, píše AFP.

Demonštrácie sa v Bielorusku konali i vo štvrtok 25. marca pri príležitosti tzv. Dňa slobody. Ten pripomína výročie vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky, ktorá existovala od marca 1918 len necelý rok. Polícia podľa Viasny počas štvrtka zadržala najmenej 176 ľudí.
Predstaviteľka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Vlna protestov v Bielorusku sa začala po prezidentských voľbách z 9. augusta minulého roka, v ktorých zvíťazil dlhoročný prezident Lukašenko, zatiaľ čo jeho rivalka Sviatlana Cichanovská dostala len desať percent hlasov.

Bieloruská opozícia označila voľby za zmanipulované, pričom ako ich právoplatnú víťazku vníma práve Cichanovskú. Demonštranti následne požadovali nové voľby, prepustenie ľudí zadržaných na protestoch, ako aj dialóg s vládou.

Bezpečnostné sily snažili ich protesty potlačiť, často aj brutálnymi zákrokmi voči demonštrantom.

Demonštrácie neskôr zoslabli, a to aj v dôsledku masového zatýkania.