Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bieloruskeho opozičného aktivistu odsúdili na 10 dní väzenia

Bieloruskí podporovatelia opozície počas "Pochodu za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta v centre hlavného mesta Minsk v nedeľu 16. augusta 2020. Bielorusi skandovali v nedeľu "Odstúp!", "Odíď!" alebo "Nech žije Bielorusko!" Autá trúbili na ich podporu. Tento protest sa konal práve v čase, keď Lukašenko v centre Minska organizoval zhromaždenie svojich zástancov. Vystúpil tam s prejavom, v ktorom podporovateľov vyzval, aby "zachránili svoju krajinu pred skazou". Foto: TASR/AP

Dylevski zohral hlavnú úlohu pri organizovaní štrajku v minskej továrni na výrobu traktorov, ktorý bol súčasťou protestných akcií robotníkov.

Minsk 25. augusta (TASR) - Popredného bieloruského opozičného aktivistu Siarheja Dylevského, ktorého polícia zatkla v pondelok v Minsku, odsúdili na 10 dní väzenia. Uznali ho za vinného z neuposlúchnutia nariadenia orgánov, informovala v utorok agentúra Reuters.

Dylevski je členom opozičnej Koordinačnej rady. Podrobnosti o trestnom čine, ktorý údajne spáchal, neboli bezprostredne po vynesení verdiktu známe.

Koordinačná rada oznámila, že polícia okrem Dylevského zadržala v pondelok aj ďalšiu jej členku Voľhu Kavaľkovovú, ktorá taktiež strávila noc v policajnej cele a v utorok predstúpila pred súd. Či a aký trest dostala, nie je zatiaľ známe.

Dylevski zohral hlavnú úlohu pri organizovaní štrajku v minskej továrni na výrobu traktorov, ktorý bol súčasťou protestných akcií robotníkov. Kavaľkovová je popredná spolupracovníčka hlavnej opozičnej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej, ktorá sa po voľbách na oficiálny nátlak presťahovala do Litvy.

Zadržanie oboch opozičných aktivistov nasledovalo po nedeľnej demonštrácii v metropole Minsk, na ktorej sa podľa odhadov zišlo až 200.000 ľudí. Tí znova naliehali na úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka, aby odstúpil.

Na vypočúvanie si úrady predvolali ako svedkyňu - v rámci vyšetrovania založenia opozičnej Koordinačnej rady - aj nositeľku Nobelovej ceny za literatúru Sviatlanu Aleksijevičovú.

Spisovateľka Aleksijevičová (72) je taktiež členkou novozriadenej Koordinačnej rady, ktorá sa usiluje o pokojné odovzdanie moci v Bielorusku a podporuje líderku opozície Cichanovskú.

Lukašenko minulý týždeň varoval členov Koordinačnej rady, že môžu čeliť trestnému stíhaniu pre obvinenia z vytvorenia "paralelnej vlády". Bieloruská prokuratúra potom začala vyšetrovať členov rady pre obvinenia z oslabovania národnej bezpečnosti.