Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bielorusko rozmiestni špeciálne jednotky v blízkosti Ukrajiny

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko gestikuluje pred novinármi počas inšpekčnej návštevy na cvičisku pri meste Asipovičy, kde sa oboznámil s priebehom bielorusko-ruského cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022 vo štvrtok 17. februára 2022. Foto: TASR/AP

Minsk sa podľa Reuters už mesiace sťažuje, že štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) zhromažďujú vojakov v blízkosti bieloruských hraníc.

Minsk 10. mája (TASR) - Bielorusko rozmiestni špeciálne operačné jednotky v troch oblastiach v blízkosti svojich hraníc s Ukrajinou. Oznámil to v utorok náčelník bieloruského generálneho štábu Viktor Gulevič. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters, ktorá upozornila, že oznámenie o rozmiestnení síl prišlo krátko po tom, ako autoritársky prezident Alexandr Lukašenko hovoril o úlohe rakiet ruskej výroby pri posilňovaní obrany krajiny.

"Spojené štáty a ich spojenci pokračujú v budovaní svojej vojenskej prítomnosti na štátnych hraniciach Bieloruskej republiky," vyhlásil Gulevič. "Toto zoskupenie sa za uplynulých šesť mesiacov viac ako zdvojnásobilo v kvantite aj kvalite," dodal generál bez poskytnutia dôkazov. Zároveň dodal, že armáda z tohto dôvodu rozmiestňuje protivzdušnú obranu, delostrelectvo a raketové jednotky na cvičenia na západe Bieloruska.

Minsk sa podľa Reuters už mesiace sťažuje, že štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) zhromažďujú vojakov v blízkosti bieloruských hraníc. Poľsko, Litva a Lotyšsko v reakcii na tvrdenia Bieloruska zvýšili počet aj intenzitu vojenských cvičení.

Minsk, ktorý je blízkym spojencom Moskvy, v marci vyhlásil, že jeho ozbrojené sily sa nezúčastňujú na ruskej "špeciálnej operácii" na Ukrajine. Krajina však podľa Reuters "poslúžila ako odrazový mostík" pre Rusko na vyslanie tisícov vojakov.

Bieloruský prezident Lukašenko v utorok uviedol, že Moskva súhlasila s tým, že pomôže Minsku vyrábať rakety podobné typu Iskander, ktoré Rusi používajú na Ukrajine, a že chce, aby Bielorusko pokračovalo v používaní raketových systémov S-300 a S-400.

"Sme realisti, chápeme, že NATO nedokážeme poraziť. Môžeme však spôsobiť škody najmä tým územiam, z ktorých na nás budú útočiť," povedal Lukašenko. Prezident ešte v pondelok obvinil Západ z toho, že je vo vojne s Ruskom. Lukašenko zároveň obvinil "západné elity" z vyzdvihovania nacizmu.