Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Sviatlanu Aleksijevičovú čaká vypočúvanie vo veci Koordinačnej rady

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spisovateľka Aleksijevičová (72), je členkou novozriadenej Koordinačnej rady, ktorá sa usiluje o pokojný prechod moci v štáte a podporuje líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú.

Minsk 24. augusta (TASR) - Nositeľku Nobelovej ceny za literatúru Sviatlanu Aleksijevičovú si v Bielorusku predvolali na vypočúvanie ako svedkyňu v rámci vyšetrovania založenia opozičnej Koordinačnej rady. Oznámilo to v pondelok jej tlačové oddelenie, píše agentúra AFP.

Spisovateľka Aleksijevičová (72), ktorá sa stala laureátkou Nobelovej ceny v roku 2015, je členkou novozriadenej Koordinačnej rady, ktorá sa usiluje o pokojný prechod moci v štáte a podporuje líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú.

Aleksijevičová sa na vypočúvaní bieloruského vyšetrovacieho výboru zúčastní podľa AFP v stredu o 14.00 h miestneho času (13.00 h SELČ). V utorok majú zase vypočúvať ďalšieho člena rady, bývalého ministra kultúry a diplomata Pavla Latuška.

Bieloruská prokuratúra minulý štvrtok vyhlásila, že začala vo veci Koordinačnej rady trestné stíhanie. Prezident Alexandr Lukašenko ju označil za nelegálnu a pohrozil, že ju rozpustí.

Polícia v hlavnom meste Minsk zadržala v pondelok dvoch členov Koordinačnej rady Siarheja Dylevského a Voľhu Kavaľkovovú pre podozrenia z organizovania nelegálnych štrajkov.