Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Bieloruský súd vyniesol tretí rozsudok smrti od začiatku roku 2013

Bielorusko je jediný štátom Európy, kde v zákonodarstve existuje a vykonáva sa trest smrti.

Minsk 14. júna (TASR) - Tretí rozsudok smrti v priebehu tohto roka vyniesol dnes súd v meste Homeľ nad 25-ročný mužom, ktorý vlani na jeseň surovým spôsobom zavraždil študentku.

Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá pripomína, že Bielorusko je jediný štátom Európy, kde v zákonodarstve existuje a vykonáva sa trest smrti. Bielorusko je za to terčom kritiky európskych inštitúcií a ľudskoprávnych organizácií.

Na popravu zastrelením bol dnes odsúdený 25-ročný muž, ktorý vlani v októbri pri vchode do bytového domu v neskorých večerných hodinách zaútočil na mladú ženu. Ako vyplynulo z vyšetrovania, nožom jej zasadil 102 rán. Ako motív uviedol urážku, ktorou ho mladá žena počastovala, keď sa niekoľko mesiacov predtým ocitli v rovnakej spoločnosti.

Na dnešnom súdnom pojednávaní sa odsúdený požiadal matku svojej obete o odpustenie.

Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť. Odsúdený má právo odvolať sa proti nemu do desiatich dní na Najvyššom súde. Advokát odsúdeného na dnešnom pojednávaní vyhlásil, že okrem priznania sa k činu a výpovedí jeho mandanta pred vyšetrovateľmi a súdom tribunál nemá žiadne objektívne dôkazy o jeho vine.

Prvý trest smrti vyniesol súd v meste Hrodna nad 23-ročným človekom, ktorý zavraždil dvoch ľudí. V druhom prípade súdy absolútnym trestom potrestali muža narodeného v roku 1969, ktorý vo väzení zavraždil spoluväzňa, s ktorým žil v jednej cele.

RIA Novosti pripomína, že v roku 2012 bol popravený páchateľ a spolupáchateľ útoku na metro v Minsku z roku 2011.