Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Bielorusko upozorňuje na možné ohrozenie z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pravdepodobnosť ozbrojených provokácií, ktoré sa môžu vystupňovať do incidentov na hraniciach, je už dlhodobo vysoká, uviedlo bieloruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram.

Minsk 21. februára (TASR) - Bielorusko v utorok oznámilo, že ukrajinskí vojaci sa zhromažďujú v bezprostrednej blízkosti spoločných hraníc. Upozornilo, že to predstavuje priame ohrozenie bezpečnosti krajiny. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

"Pravdepodobnosť ozbrojených provokácií, ktoré sa môžu vystupňovať do incidentov na hraniciach, je už dlhodobo vysoká," uviedlo bieloruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram. Bielorusko prijme primerané opatrenia s cieľom reagovať na ukrajinské provokácie. Reuters nebola schopná situáciu na hraniciach bezprostredne overiť.

Bielorusko na začiatku vojny umožnilo Rusku, aby aj z jeho územia spustilo svoju inváziu na Ukrajinu. Kyjev v posledných mesiacoch vyjadril znepokojenie, že Bielorusko by sa mohlo zapojiť do vojny na strane Ruska.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok zdôraznil dôležitosť obrannej spolupráce s Ruskom a vyjadril podporu akciám Kremľa na Ukrajine. Dodal však, že bieloruské jednotky na Ukrajinu vyšle iba vtedy, ak by bolo napadnuté samotné Bielorusko.

Bieloruská armáda uskutočňuje spoločné vojenské cvičenia s Moskvou. Do konca tohto roka ich je podľa utorňajšieho vyhlásenia Bieloruska na pláne viac než 150.