Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Väznený bieloruský aktivista po 42 dňoch ukončil protestnú hladovku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dvadsaťosemročného Losika zadržali vlani v júni a obvinili ho z toho, že svoj účet na sociálnej sieti Telegram využíval na podnecovanie protestov pred augustovými prezidentskými voľbami.

Minsk 25. januára (TASR) - Bieloruský opozičný bloger Ihar Losik ukončil v pondelok po 42 dňoch hladovku, ktorú začal vo väzbe, kde je zadržiavaný pre obvinenia z organizovania protivládnych protestov. Informovala o tom agentúra AFP.

Dvadsaťosemročného Losika zadržali vlani v júni a obvinili ho z toho, že svoj účet na sociálnej sieti Telegram využíval na podnecovanie protestov pred augustovými prezidentskými voľbami.

"Rozhodol som sa ukončiť hladovku. Prečo som to urobil? Rozhodne z vlastnej vôle... Jednoducho som bol šokovaný z neuveriteľnej vlny solidarity," uviedol Losik v otvorenom liste zverejnenom online. "Stovky a tisíce" Bielorusov ho žiadali, aby hladovku ukončil a "počkal na naše spoločné víťazstvo v dobrom zdraví".

Opozičný aktivista je momentálne v zadržiavacom stredisku Okrestina v Minsku, kde čaká na súdny proces. Protestnú hladovku ohlásil 15. decembra po tom, čo boli voči nemu vznesené ďalšie obvinenia, ktoré by mohli viesť k osemročnému väzobnému trestu.

Bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna Losika označila za politického väzňa a vyzvala na jeho okamžité prepustenie.
Na archívnej snímke Lukašenko v Minsku 23. septembra 2020.
Foto: TASR/AP

Protesty sa v Bielorusku konajú od sporných prezidentských volieb z vlaňajšieho augusta. Podľa oficiálnych výsledkov si v nich dlhoročný autoritatívny líder Alexandr Lukašenko zaistil šiesty mandát hlavy štátu, avšak opozícia označuje voľby za zmanipulované. S týmto hodnotením sa stotožnila EÚ aj mnohé ďalšie krajiny sveta, ktoré odmietli uznať Lukašenka za legitímneho prezidenta.

Bieloruská polícia zadržala v sobotu približne 100 demonštrantov, ktorí v hlavnom meste Minsk tvorili ľudské reťaze a požadovali odstúpenie Lukašenka.