Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bielorusko vznieslo obvinenia proti uväznenému manželovi Cichanovskej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktivisti za ľudské práva odhadujú, že v bieloruských väzniciach je približne 1500 ľudí pre politicky motivované obvinenia.

Minsk 16. januára (TASR) - Bielorusko vznieslo v pondelok nové obvinenia proti uväznenému manželovi exilovej opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej, Siarhejovi Cichanovskému. Obvinili ho z porušovania väzenských predpisov počas 18-ročného trestu. S odvolaním sa na vyšetrovateľov o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Cichanovski je 44-ročný videobloger, ktorého zatkli počas pokusu kandidovať v roku 2020 v prezidentských voľbách proti dlhoročnému autokratickému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi. Na základe nových obvinení z "vyvolávania konfliktov" vo väznici a zo systematického neposlúchania príkazov môže dostať k pôvodnému trestu ďalšie dva roky.

V Bielorusku sa Cichanovski dostal do povedomia verejnosti tým, že prirovnal Lukašenka k "fúzatému švábovi" z detskej rozprávky. Zatkli ho ešte pred prezidentskými voľbami v roku 2020. Lukašenko bol oficiálne vyhlásený za víťaza, aj napriek obvineniam z volebných podvodov, čo vyvolalo masové protesty.

Cichanovského odsúdili v decembri 2021 za organizovanie masových protestov a podnecovania nepriateľstva v spoločnosti.

Jeho manželka Sviatlana, ušla do Litvy, aby unikla pred rozsiahlymi zásahmi bezpečnostných síl proti protestom.

Aktivisti za ľudské práva odhadujú, že v bieloruských väzniciach je približne 1500 ľudí pre politicky motivované obvinenia. Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, Západ dlhodobo kritizuje a zároveň je blízkym spojencom Ruska.