Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bielorusko začalo plniť jadrovým palivom svoju prvú atómovú elektráreň

Zamestnanci začínajú plniť jadrovým palivom prvú bieloruskú atómovú elektráreň, ktorá je postavená ruskou štátnou korporáciou Rosatom pri meste Astravec v piatok 7. augusta 2020. Atómovú elektráreň začali plniť jadrovým palivom a to napriek výhradám susednej Litvy. Susedná Litva, ktorej hlavné mesto Vilnius sa nachádza iba 50 kilometrov od inkriminovaného zariadenia, označila novú elektráreň za potenciálnu environmentálnu a bezpečnostnú hrozbu. Foto: TASR/AP

Susedná Litva, ktorej hlavné mesto Vilnius sa nachádza iba 50 kilometrov od inkriminovaného zariadenia, označila novú elektráreň za potenciálnu environmentálnu a bezpečnostnú hrozbu.

Minsk 7. augusta (TASR) - Prvú bieloruskú atómovú elektráreň, postavenú ruskou štátnou korporáciou Rosatom, začali v piatok plniť jadrovým palivom, a to napriek výhradám susednej Litvy. Po nevyhnutných testoch atómovej elektrárne pri meste Astravec "bude reaktor po prvý raz pripojený k rozvodnej sieti", uviedol Rosatom vo vyhlásení.


Susedná Litva, ktorej hlavné mesto Vilnius sa nachádza iba 50 kilometrov od inkriminovaného zariadenia, označila novú elektráreň za potenciálnu environmentálnu a bezpečnostnú hrozbu. Litovský prezident Gitanas Nauséda uviedol, že palivo je do zariadenia ukladané "bez vyriešenia problémov jadrovej bezpečnosti a implementácie odporúčaní EÚ o záťažových testoch".

"Voči občanom Bieloruska a Európskej únie sa koná nezodpovedne. Je treba, aby zakročil Brusel," povedal Nauséda.

Rosatom potvrdil, že zariadenie spĺňa všetky bezpečnostné normy vrátane požiadaviek Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

"Bielorusko spolupracuje s manažmentom a odborníkmi MAAE na pravidelnej báze a zároveň interaguje so zástupcami Európskej komisie a Európskou skupinou pre správu atómovej bezpečnosti (ENSRG)," uviedol Rosatom.

Napĺňanie atómovej elektrárne jadrovým palivom prichádza tesne pred prezidentskými voľbami v Bielorusku. Súčasný autokratický prezident Alexander Lukašenko, ktorý stojí na čele krajiny už štvrťstoročie, sa uchádza o svoj šiesty po sebe nasledujúci mandát na čele štátu.

Svitlana Cichanovská, ktorá je v nadchádzajúcich nedeľných voľbách považovaná za hlavnú súperku súčasného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, v piatok uviedla, že jej krajina sa prebúdza. Varovala však, že jej súper plánuje voľby zmanipulovať.

Cichanovská, ktorá je v Bielorusku označovaná za "symbol zmeny", sa stala kandidátkou na prezidentku po tom, ako úrady neumožnili kandidovať jej manželovi Siarhejovi Cichanovskému. Koncom mája ho zároveň obvinili vo viacerých trestných veciach a odvtedy je vo vyšetrovacej väzbe.