Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bielorusko zakázalo poľskej televízii Belsat činnosť na jeho území

Na archívnej snímke reportérka Kaciaryna Bachvalovová (vpravo) a kameramanka Darja Čuľcovová. Foto: TASR/AP

Webová stránka televízie bola označená ako extrémistická rovnako ako aj jej kanály a skupiny na rozličných sociálnych sieťach a v rozličných aplikáciách.

Minsk 3. novembra (TASR) - Bieloruské ministerstvo vnútra označilo internetové zdroje poľskej televízie Belsat za extrémistické a zakázalo jej činnosť na území Bieloruska. V stredu o tom informoval na sociálnej sieti Telegram samotný bieloruský rezort vnútra, píše RIA Novosti.

"Rozhodnutím ministerstva vnútra bola skupina ľudí združená pod internetovými zdrojmi BELSAT uznaná za extrémistickú a zakazuje sa jej činnosť na území Bieloruskej republiky," píše sa vo vyhlásení bieloruského ministerstva vnútra.

Z vyhlásenia rezortu vnútra vyplýva, že za extrémistickú nebola uznaná iba webová stránka televízie, ale tiež jej kanály a skupiny na rozličných sociálnych sieťach a v rozličných aplikáciách vrátane četovacích aplikácií a videových databáz.

Belsat je poľská satelitná televízia, ktorá vysiela prevažne v bieloruštine, avšak nie je akreditovaná na území Bieloruska. Televízia má svoju webovú stránku i účty na sociálnych sieťach.

Vo februári tohto roka súd v Minsku odsúdil tiež dve novinárky televízie Belsat – Darju Čuľcovovú a Kaciarynu Bachvalavovú – na dva roky väzenia. Vlani v novembri ich zadržali po tom, ako naživo vysielali z miesta protestov v Minsku.

Čuľcovová a Bachvalavová boli prvými bieloruskými novinárkami odsúdenými za organizovanie protestov, ktoré sa v Bielorusku konali po vlaňajších prezidentských voľbách.

Tlak na nezávislé médiá v Bielorusku sa zintenzívnil vlani v lete a na jeseň počas protestov proti Alexandrovi Lukašenkovi a proti jeho vyhláseniu sa za víťaza prezidentských volieb z 9. augusta 2020.

Po potlačení týchto protestov sa v Bielorusku začali represie proti nezávislým novinárom, aktivistom opozície a ich sympatizantom.