Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku zatkli vyše 150 ľudí protestujúcich

Bieloruská polícia v stredu použila vodné delá i slzotvorný plyn na rozohnanie ľudí, ktorí vyšli do ulíc Minska, aby protestovali proti inaugurácii Alexandra Lukašenka do funkcie prezidenta Bieloruskej republiky. Na snímke polícia zatýka demonštranta počas protestu proti inaugurácii prezidenta Alexandra Lukašenka v Minsku 23. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Protestné akcie v stredu večer prebiehali okrem hlavného mesta Minsk aj v ďalších mestách.

Minsk 24. septembra (TASR) - Bieloruská polícia v stredu zatkla viac ako 150 demonštrantov, ktorí vyšli do ulíc na protest proti tajnej inaugurácii prezidenta Alexandra Lukašenka znovuzvoleného v sporných augustových voľbách. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ľudskoprávne centrum Viasna.

Protestné akcie v stredu večer prebiehali okrem hlavného mesta Minsk aj v ďalších mestách vrátane Mahiľova, Vicebska či Brestu na juhu krajiny a zúčastnili sa na nich tisíce ľudí, mnohí s vlajkami vo farbách bieloruskej opozície.

Bieloruská polícia v stredu použila vodné delá i slzotvorný plyn na rozohnanie ľudí, ktorí vyšli do ulíc Minska, aby protestovali proti inaugurácii Alexandra Lukašenka do funkcie prezidenta Bieloruskej republiky. Na snímke polícia zatýka demonštranta počas protestu proti inaugurácii prezidenta Alexandra Lukašenka v Minsku 23. septembra 2020.
Foto: TASR/AP



Policajti na rozohnanie tisícov demonštrantov v Minsku podľa správ aktivistov použili vodné delá a slzotvorný plyn. Bieloruské úrady správy o použití slzotvorného plynu popreli, priznali len nasadenie vodných diel.

Bieloruská polícia v stredu použila vodné delá i slzotvorný plyn na rozohnanie ľudí, ktorí vyšli do ulíc Minska, aby protestovali proti inaugurácii Alexandra Lukašenka do funkcie prezidenta Bieloruskej republiky. Na snímke demonštrant na bicykli jazdí pred kordónom policajtov v Minsku 23. septembra 2020.
Foto: TASR/AP


Krátko po tom, ako bieloruská štátna tlačová agentúra Belta zverejnila informáciu, že Lukašenko zložil prezidentský sľub, na viacerých miestach vytvorili spontánne protestné zhromaždenia proti staronovej hlave štátu. Na týchto protestoch sa zúčastnili väčšinou študenti, v niektorých mestských častiach ľudia vytvárali takzvané reťaze solidarity, uviedol spravodajský portál TUT.by.


Alexandra Lukašenka ako legitímneho prezidenta Bieloruskej republiky napriek jeho stredajšej inaugurácii neuznáva viacero krajín EÚ. Medzi prvými toto svoje rozhodnutie oznámili pobaltské štáty Lotyšsko, Litva, Estónsko, ku ktorým sa pridali Nemecko, Česko a Slovensko. Za legitímneho prezidenta Lukašenka neuznávajú ani Spojené štáty.