Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku žiadajú súd o likvidáciu nezávislého združenia novinárov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Návrh na likvidáciu BAŽ prichádza v čase, keď bieloruské orgány zintenzívnili svoju kampaň proti nezávislým médiám.

Minsk 22. júla (TASR) - Bieloruské ministerstvo spravodlivosti v stredu požiadalo najvyšší súd o likvidáciu Bieloruskej asociácie novinárov (BAŽ) pre údajné "opakované porušovanie zákona".

Tento krok ministerstva nasledoval po tom, čo bieloruské úrady 20. júla zmrazili všetky bankové účty BAŽ. Predchádzali tomu policajné razie v sídlach BAŽ, ku ktorým došlo minulý týždeň.

Ako vo štvrtok konštatovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ide o prejav silnejúceho tlaku bieloruského vedenia proti médiám a občianskej spoločnosti.

Podľa podpredsedu BAŽ Barysa Hareckého "je zrejmé, že ide o brutálnu represívnu kampaň proti organizácii (BAŽ). Dodal, že vedenie BAŽ bude bojovať za udržanie právneho postavenia novinárskeho združenia.

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že BAŽ nesplnilo požiadavku úradov a nepredložilo dokumenty, ktoré sa väčšinou týkali nájomných zmlúv v niektorých kanceláriách združenia.

BAŽ vysvetlil, že na predloženie dokumentov dostal iba pár dní, pričom na požiadavku ministerstva nemohol reagovať, pretože kancelárie BAŽ boli po policajných raziách zapečatené.

Združenie BAŽ bolo založené pred 25 rokmi a má 1300 členov. Je to najväčšia mediálna asociácia v Bielorusku. Patrí k členom Medzinárodnej federácie novinárov a je aj partnerskou organizáciou združenia Reportéri bez hraníc.

Návrh na likvidáciu BAŽ prichádza v čase, keď bieloruské orgány zintenzívnili svoju kampaň proti nezávislým médiám.

Na jej margo BAŽ uviedla, že v uplynulých týždňoch úrady v jej kanceláriách a domoch či bytoch novinárov vykonali 66 prehliadok. Vo väzbe skončilo 32 novinárov - buď čakajú na súd, alebo si už odpykávajú trest odňatia slobody.

Začiatkom tohto týždňa bieloruské úrady zmrazili aj bankové účty bieloruského PEN centra - združenia spisovateľov vedeného laureátkou Nobelovej ceny za literatúru a členkou koordinačnej rady bieloruskej opozície Sviatlanou Alexijevičovou.

Bieloruské úrady okrem toho neprestajne monitorujú aj mimovládne organizácie a združenia na ochranu ľudských práv. V júli sa odohrali razie v rešpektovanom ľudskoprávnom centre Viasna a v sídle Bieloruského helsinského výboru.

Všetky tieto kroky naznačujú, že autoritársky Alexandr Lukašenko má v úmysle ďalej zintenzívniť svoje snahy o potláčanie disentu po tom, čo Bieloruskom vlani v auguste otriasli masové protesty. Vyvolalo ich Lukašenkovi pripísané víťazstvo v prezidentských voľbách. Bieloruská opozícia ani Západ tieto neuznali ako legitímne a Západ na Lukašenkov režim uvalil sankcie.