Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bieloruský líder Lukašenko prvýkrát navštívil Zimbabwe

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (druhý sprava) a prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa (vpravo) pózujú na medzinárodnom letisku v Harare, hlavnom meste Zimbabwe v pondelok 30. januára 2023. Foto: TASR/AP

Jeho cesta prichádza po návšteve Mnangagwu v Minsku v roku 2019, po ktorej Bielorusko otvorilo svoje veľvyslanectvo v hlavnom meste Harare.

Harare 30. januára (TASR) - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pricestoval v pondelok do Zimbabwe, kde bude rokovať so svojím tamojším kolegom, prezidentom Emmersonom Mnangagwom. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Podľa analytikov ide o pokus oboch lídrov "diverzifikovať" diplomatické vzťahy svojich krajín. Obaja prezidenti, ktorí čelia západným sankciám, majú na utorok naplánované oficiálne stretnutie.

Zimbabwianske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že rozhovory budú zamerané na posilnenie "existujúcich vynikajúcich vzťahov" medzi oboma krajinami v oblastiach ako politika, banský priemysel alebo poľnohospodárstvo.

"Táto návšteva je historická, keďže ide o prvú takúto návštevu prezidenta Lukašenka v krajine subsaharskej Afriky," uvádza sa vo vyhlásení zmieneného ministerstva.

Jeho cesta prichádza po návšteve Mnangagwu v Minsku v roku 2019, po ktorej Bielorusko otvorilo svoje veľvyslanectvo v hlavnom meste Harare. Koná sa zároveň v čase, keď sa obe krajiny nachádzajú v diplomatickej izolácii, pričom ich vedúci predstavitelia a vládni úradníci sú terčom západných sankcií.

Lukašenko je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a podporil vlaňajšiu inváziu Moskvy na Ukrajinu. Pri moci je už takmer 30 rokov a po sporných voľbách v roku 2020 rozpútal brutálne potlačenie protestov.

Mnangagwa sa dostal k moci v roku 2017 po tom, ako generáli prinútili odstúpiť dlhoročného diktátora Roberta Mugabeho. Tento rok sa bude uchádzať o znovuzvolenie na pozadí obvinení z korupcie a porušovania ľudských práv.

Konzorcium investigatívnych novinárov Projekt na sledovanie organizovaného zločinu a korupcie (OCCRP) v roku 2021 odhalilo prepojenia medzi Lukašenkovou rodinou a podnikom na ťažbu zlata v Zimbabwe.