Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Obľúbenému bieloruskému webu hrozí zablokovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

TUT.by je nezávislý internetový portál, ktorý patrí k piatim najobľúbenejším v Bielorusku a je najpopulárnejším spravodajským webovým portálom v tejto krajine.

Minsk 7. septembra (TASR) - Bieloruské ministerstvo informácií zaslalo spravodajskému portálu TUT.by písomné varovanie "za šírenie nepravdivých informácií, ktoré by mohli poškodiť štátne alebo verejné záujmy". Podľa spravodajského portálu Belaruspartisan.by si takto ministerstvo "pripravuje pôdu pre zablokovanie prístupu k serveru TUT.by".

TUT.by je nezávislý internetový portál, ktorý patrí k piatim najobľúbenejším v Bielorusku a je najpopulárnejším spravodajským webovým portálom v tejto krajine. V situácii, keď sa v Bielorusku odohrávajú protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, sa tento portál stal významným zdrojom informácií.

Ako spresnil Belaruspartisan.by, ide o článok, ktorý portál TUT.by zverejnil 25. augusta pod názvom "Štátny kontrolný výbor (KGK) bude môcť vyplácať veľké bonusy zamestnancom, ktorí sa angažujú vo významných prípadoch".

Autor sa v ňom dopustil neúmyselnej chyby, keď neuviedol správnu výšku bonusov, ktorými bude vedenie KGK a orgánov finančného vyšetrovania odmeňovať zamestnancov, ktorí sa aktívne podieľali na identifikácii, odhaľovaní, zneškodňovaní a zadržiavaní osôb páchajúcich závažné trestné činy.

Chybu v texte síce redakcia opravila hneď, ako na ňu bola upozornená. Napriek tomu spravodajský portál dostal písomné varovanie od ministerstva informácií.

Podľa zákona o masmédiách môže príslušný orgán na tri mesiace pozastaviť vydávanie denníka alebo činnosť média, ak redakcia neodstráni chybu, ktorá bola dôvodom vydania písomného varovania, alebo ak jej odstránenie neoznámi ministerstvu informácií. Redakcia TUT.by tak v tomto prípade musí urobiť do 9. septembra.

V súlade s bieloruským zákonom o masmédiách môže byť prístup k online vydaniu obmedzený, ak sú vlastníkovi online média vydané dve alebo viac písomných varovaní v priebehu jedného roka.

Predchádzajúce varovanie dostal portál TUT.by pred mesiacom - 7. augusta.