Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bieloruský súd odsúdil nositeľa Nobelovej ceny mieru Biaľackého

Ilustračné foto Foto: TASR

Biaľacki je podľa súdu vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020 a tiež z daňových únikov.

Minsk 3. marca (TASR) - Aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého odsúdil bieloruský súd na desať rokov väzenia. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Biaľacki je podľa súdu vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020, v ktorých zvíťazil dlhoročný vodca krajiny Alexandr Lukašenko, a tiež z daňových únikov. Demonštrantom poskytovala finančnú aj právnu pomoc ľudskoprávna organizácia Viasna, ktorú Biaľacki založil, uvádza agentúra Reuters.

Okrem neho poslal súd za mreže aj Vaľancina Stefanoviča (na deväť rokov) a Uladzimira Labkoviča (na sedem rokov). Podľa obžaloby sa všetci traja podieľali na pašovaní peňazí zo zahraničia na financovanie protestov, spresňuje AFP. Na januárovom výsluchu všetci traja zhodne popreli vinu.

Verdikt súdu kritizovala ľudskoprávna organizácia Amnesty International ako "nehoráznu nespravodlivosť", pričom si myslí, že zo strany bieloruského režimu ide o pomstu voči aktivistom.

Šesťdesiatročný Biaľacki dostal Nobelovu cenu mieru vlani spolu s ľudskoprávnymi organizáciami z Ruska a Ukrajiny. Viasnu založil krátko po tom, čo sa v roku 1994 dostal Lukašenko k moci. Už v roku 2011 šiel na tri roky do väzenia za údajné daňové úniky.

Sám Biaľacki tvrdí, že úrady ho prenasledujú z politických dôvodov.

Podľa ľudskoprávnych a občianskoprávnych organizácií je v Bielorusku približne 1500 politických väzňov. Mnohých z nich zadržali po spomínaných prezidentských voľbách, ktoré Západ označil za zmanipulované a ich výsledky neuznal.