Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Afganský prezident navštívi Washington

Biely dom, Washington DC. Foto: TASR/AP

Spoločne s ním Biden vo Washingtone privíta hlavného vyjednávača afganskej vlády na rozhovoroch s Talibanom Abdulláha Abdulláha.

Washington 20. júna (TASR) - V čase prebiehajúceho odsunu zahraničných vojakov z Afganistanu prijme americký prezident Joe Biden budúci piatok v Bielom dome afganského prezidenta Ašrafa Ghaního. Spoločne s ním Biden vo Washingtone privíta hlavného vyjednávača afganskej vlády na rozhovoroch s Talibanom Abdulláha Abdulláha, oznámila v nedeľu hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Návšteva Ghaního a Abdulláha "vyzdvihne trvalé partnerstvo medzi Spojenými štátmi a Afganistanom počas pokračujúceho vojenského odsunu", citovala Psakiovú agentúra DPA.

Biden v polovici apríla oznámil, že americkí vojaci odídu z Afganistane do 11. septembra tohto roka. Tým sa skončí aj misia NATO v stredoázijskej krajine. Experti sa obávajú posilnenia pozície radikálneho hnutia Taliban.

Psakiová v nedeľňajšom oznámení zdôraznila, že USA sa zaviazali podporovať afganský ľud aj po stiahnutí vojakov diplomaticky, hospodársky a humanitárne. Spojené štáty okrem toho podporujú mierové rokovania afganskej vlády s Talibanom.