Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biely dom avizuje nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že nový balík bude stáť 100 miliónov dolárov.

Washington 20. mája (TASR) - Prezident USA Joe Biden oznámil svoj zámer poskytnúť Ukrajine nový balík vojenskej pomoci. Informovala o tom v noci na piatok rozhlasová stanica Deutsche Welle.

"Dnes oznamujem ďalší balík bezpečnostnej pomoci, ktorý poskytne Ukrajine ďalšie delostrelectvo, radary a iné vybavenie, ktoré už efektívne používa na bojisku," uviedol Biden vo vyhlásení zverejnenom vo štvrtok večer (SELČ) na webovej stránke Bieleho domu.

Podľa Bidena sa Spojené štáty poskytnutím takejto podpory snažia "posilniť pozíciu Ukrajiny na bojisku aj za rokovacím stolom".

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že nový balík bude stáť 100 miliónov dolárov.

Uvedená pomoc zahŕňa 18 kusov húfnic kalibru 155 mm, 18 taktických vozidiel na ťahanie týchto húfnic, tri protiletecké radary AN/TPQ-36, poľné vybavenie a náhradné diely, spresnil hovorca Pentagónu John Kirby.

Celkovo podľa neho USA za éry Bidenovej administratívy poskytli Ukrajine bezpečnostnú pomoc vo výške približne 4,6 miliardy dolárov, z toho 3,9 miliardy od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022.

"Spojené štáty, ako aj viac ako 40 spojencov a partnerských krajín nepretržite pracujú na urýchlení dodávok zbraní a vybavenia nevyhnutného pre obranu Ukrajiny," deklaroval Blinken.

Toto oznámenie prišlo po tom, ako Senát amerického Kongresu vo štvrtok schválil balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov.

Balík pomoci schválil Senát týždeň po tom, ako ho v hlasovaní odobrila americká Snemovňa reprezentantov. Na definitívne schválenie finančnej pomoci Kyjevu je ešte potrebný podpis prezidenta Bidena.

Prijatie balíka finančnej pomoci prišlo po upozornení zo strany Bidena, že doterajšia pomoc Kyjevu na odrazenie ruskej vojenskej invázie sa pravdepodobne v priebehu niekoľkých dní vyčerpá.

Americký prezident pôvodne požiadal Kongres o schválenie ďalších 33 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine, no zákonodarcovia sa rozhodli balík navýšiť.