Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Biden navštívi Izrael, Predjordánsko a Saudskú Arábiu

Na archívnej snímke z 12. februára 2021 americký prezident Joe Biden máva z lietadla Air Force One na Andrewsovej vojenskej základni. Foto: TASR/AP

Biden navštívi Blízky východ vo funkcii prezidenta prvýkrát. V Saudskej Arábii sa zúčastní na regionálnom summite Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive.

Washington 14. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden navštívi v polovici júla Izrael a Saudskú Arábiu. V utorok to potvrdil Biely dom. Deň predtým túto informáciu priniesla agentúra Reuters, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Biely dom v utorkovom vyhlásení uviedol, že Biden absolvuje návštevu Izraela a Saudskej Arábie v termíne od 13. do 16. júla. Americký prezident počas tejto pracovnej cesty navštívi aj palestínske Predjordánsko.

Biden navštívi Blízky východ vo funkcii prezidenta prvýkrát. V Saudskej Arábii sa zúčastní na regionálnom summite Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive.

Americký prezident sa počas tejto pracovnej cesty stretne s izraelským premiérom Naftalim Bennettom, palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom i saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom, ktorého americké tajné služby podozrievajú, že v roku 2018 nariadil vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová zdôraznila, že táto Bidenova návšteva Blízkeho východu je vyvrcholením dlhodobého diplomatického úsilia.

Cieľom návštevy by okrem iného malo byť aj posilnenie vzťahov so Saudskou Arábiou v čase, keď sa Biden snaží o zníženie vysokých cien pohonných hmôt v Spojených štátoch, píše agentúra Reuters.