Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Biden navštívi továreň, ktorá vyrába zbrane pre Ukrajinu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Spoločnosť Lockheed Martin, ktorá je v Spojených štátoch výrobcom zbraní číslo jeden, uviedla, že sa pre vojnu na Ukrajine zvýšil dopyt po obranných raketových systémoch.

Washington 27. apríla (TASR) - Americký prezident Joe Biden na budúci utorok (3. mája) navštívi v americkom štáte Alabama továreň spoločnosti Lockheed Martin Corp (LMT.N), v ktorej sa vyrábajú zbrane posielané na Ukrajinu - vrátane protitankových striel Javelin. Oznámil to v stredu Biely dom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Táto továreň podľa vyhlásenia Bieleho domu produkuje zbrane, ktoré Ukrajina využíva na "efektívnu obranu proti ruskej invázii".

Washington uvádza, že od začiatku ruskej vojenskej invázie prisľúbil Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote približne 3,7 miliardy dolárov. Spolu so spojencami z Európy poskytol Ukrajine drony, ťažké delostrelecké húfnice, protilietadlové strely Stinger, či strely Javelin, pripomína Reuters.

Spoločnosť Lockheed Martin, ktorá je v Spojených štátoch výrobcom zbraní číslo jeden, uviedla, že sa pre vojnu na Ukrajine zvýšil dopyt po obranných raketových systémoch. Táto spoločnosť vyvíja a vyrába protitankové strely typu Javelin v spolupráci s americkým výrobcom zbraní Raytheon Technologies (RTX.N).