Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Biden povedal Simu,že pozícia USA ohľadne Taiwanu sa nemení

Na snímke americký prezident Joe Biden v Bielom dome vo Washingtone 12. júla 2022. Foto: TASR/AP

Telefonát podľa Bieleho domu trval dve hodiny a 17 minút. Išlo o piaty rozhovor týchto predstaviteľov od Bidenovho nástupu do funkcie pred rokom a pol.

Washington 28. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden povedal počas štvrtkového telefonátu čínskemu lídrovi Si Ťin-Pchingovi, že pozícia Spojených štátov ohľadne Taiwanu sa nezmenila a Washington je naďalej proti "jednostranným snahám zmeniť status quo alebo podkopať mier a stabilitu v Taiwanskom prielive". Informuje o tom TASR na základe vyhlásenia Bieleho domu.

Úrad amerického prezidenta uviedol, že tento telefonát bol súčasťou snáh súčasnej administratívy o prehĺbenie komunikácie s Pekingom a vydiskutovanie si rozličných pozícií. Prezidenti podľa vyhlásenia debatovali o viacerých otázkach v bilaterálnych vzťahoch, ako aj o regionálnych a globálnych témach.

"Poverili svoje tímy, aby nadviazali na tento rozhovor, predovšetkým v oblasti klimatickej zmeny a ochrany zdravia," píše sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Si Ťin-pching predtým povedal čínskym médiám, že s Bidenom mali "hlboký a otvorený" rozhovor, počas ktorého varoval Spojené štáty, aby sa v prípade Taiwanu "nezahrávali s ohňom" a pridŕžali sa politiky jednotnej Číny. V tejto súvislosti zdôraznil, že Peking je rozhodne proti nezávislosti Taiwanu a vmiešavaniu sa cudzích krajín do tejto záležitosti.

Telefonát podľa Bieleho domu trval dve hodiny a 17 minút. Išlo o piaty rozhovor týchto predstaviteľov od Bidenovho nástupu do funkcie pred rokom a pol.