Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Biden sa dá zaočkovať posilňujúcou dávkou proti omikronu

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident sa vírusom nakazil v júli a bol liečený antivirotikom Paxlovid. Niekoľko dní po absolvovaní povinnej karantény sa uňho ochorenie znova objavilo.

Washington 24. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden sa dá tento týždeň zaočkovať posilňujúcou dávkou vakcíny proti koronavírusu adaptovanej na variant omikron. Oznámil to v nedeľu večer Biely dom, ktorý zároveň vyzval Američanov, aby nasledovali prezidentov príklad.

"Prezident (v utorok 25. 10.) dostane upravenú vakcínu proti covidu a prednesie prejav o pokračovaní boja proti vírusu," uvádza sa v oznámení Bieleho domu, z ktorého citoval spravodajský server The Hill (thehill.com).

Upravené verzie pôvodných vakcín proti ochoreniu COVID-19, zabezpečujúce lepšiu ochranu proti aktuálne dominantnému variantu omikron a jeho subvariantom, sú v USA dostupné od septembra. Zatiaľ sa nimi dalo zaočkovať len približne 20 miliónov Američanov, čo podľa Bieleho domu nestačí.

Relatívne nízky záujem o očkovanie adaptovanými vakcínami, ktoré je možné podávať len ako tzv. booster, teda posilňujúce dávky, súvisí aj s tým, že počet prípadov nákazy koronavírusom už od augusta klesá. V USA sa tieto očkovacie látky môžu podávať už deťom od piatich rokov.

Biden absolvuje očkovanie viac než tri mesiace po tom, ako prekonal nákazu koronavírusom, čo je v súlade s odporúčaniami amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). V nových prípadoch v USA dominuje subvariant omikronu BA.5.

Americký prezident sa vírusom nakazil v júli a bol liečený antivirotikom Paxlovid. Niekoľko dní po absolvovaní povinnej karantény sa uňho ochorenie znova objavilo. Podľa vyjadrenia lekárov mal prezident len mierne príznaky covidu vďaka tomu, že absolvoval kompletnú vakcináciu vrátane vtedy dostupných posilňujúcich dávok.