Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Krajiny G7 sa zaviazali zastaviť dovoz ruskej ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Skupinu G7 tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko.

Washington 8. mája (TASR) - Skupina siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 je "zaviazaná postupne ukončiť alebo zakázať dovoz ruskej ropy", uviedol v nedeľu Biely dom, stupňujúc tlak na Moskvu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

"Toto tvrdo zasiahne hlavnú tepnu Putinovej ekonomiky a pripraví ho o príjmy, ktoré potrebuje na financovanie svojej vojny," uviedla vo vyhlásení administratíva amerického prezidenta Joea Bidena, avšak bez špecifikovania konkrétnych krokov.

Skupinu G7 tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko.

Západ dosiaľ preukazoval koordináciu pri vyhlasovaní sankcií voči Rusku, ale v prípade ruskej ropy a plynu nepostupoval rovnakým tempom. USA, ktoré nie sú hlavným spotrebiteľom ruských uhľovodíkov, ich dovoz zakázali už skôr.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Európa je však oveľa závislejšia od ruskej ropy. Európska únia oznámila, že chce tento rok znížiť svoju závislosť od ruského plynu o dve tretiny, hoci Nemecko sa postavilo proti výzvam na úplný bojkot. Členské štáty EÚ pokračujú v rokovaniach.

V nedeľu sa uskutočnilo tretie tohtoročné zasadnutie skupiny G7 prostredníctvom videokonferencie za účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Voľba termínu nebola náhodná - Európania si 8. mája pripomínajú koniec druhej svetovej vojny.

Biely dom zároveň oznámil nové kolo sankcií proti Rusku, ktoré sa zameriavajú na dve hlavné oblasti - médiá a prístup ruských spoločností a bohatých jednotlivcov k popredným svetovým účtovným a poradenským službám v USA.

Washington tiež oznámil nové zákazy vývozu amerických výrobkov do Ruska, ktoré sa týkajú celého radu investičného tovaru od buldozérov po ventilačné systémy a kotly.

Spojené štáty v nedeľu oznámili, že zavedú vízové obmedzenia pre 2600 ruských a bieloruských činiteľov, ako aj sankcie voči predstaviteľom bánk Sberbank a Gazprombank.