Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Biely dom predstavil plán na zníženie emisií metánu

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Biely dom uviedol, že americký Úrad na ochranu prírody (EPA) bude študovať, ako sa metán pri ťažbe ropy a plynu uvoľňuje a do konca roka rozhodne, či sa stanovia nové predpisy na emisie metánu.

Washington 29. marca (TASR) - Biely dom včera informoval o široko koncipovanom pláne na zníženie emisií metánu unikajúceho pri ťažbe ropy a zemného plynu, zo skládok a ďalších zdrojov.

Plán je súčasťou stratégie amerického prezidenta Baracka Obamu na redukciu množstva skleníkových plynov, ktoré prispievajú ku globálnemu otepľovaniu. V USA panujú obavy, že k zvyšovaniu emisií metánu došlo v dôsledku nárastu ťažby ropy a zemného plynu.

Metán je silný skleníkový plyn, ktorý sa uvoľňuje zo skládok, pri chove dobytka, a tiež dochádza k jeho únikom pri ťažbe ropy a plynu. Pri zachytávaní tepla je 21-násobne silnejší ako oxid uhličitý, no nezostáva vo vzduchu tak dlho, uviedla tlačová agentúra AP.

Podľa odborníkov sa úniky metánu dajú regulovať takými prostriedkami, ako sú lepšie tesnenia, údržba a monitoring. Debata o emisiách metánu sa v USA rozvinula v čase, keď narástla ťažba ropy a plynu a zdokonalili sa ťažobné techniky.

Energetické spoločnosti tak môžu ťažiť aj na predtým nedotknutých miestach - získavať ropu z dechtových pieskov a ťažiť bridlicový plyn.

Zdokonalená technológia však vyvolala veľké obavy, že hydraulické štiepenie môže kontaminovať spodnú vodu a dokonca vyvolať zemetrasenia.

Biely dom uviedol, že americký Úrad na ochranu prírody (EPA) bude študovať, ako sa metán pri ťažbe ropy a plynu uvoľňuje a do konca roka rozhodne, či sa stanovia nové predpisy na emisie metánu.

Nové štandardy chystá aj ministerstvo vnútra a úrad, ktorý má na starosti ťažobný odpad na štátnych pozemkoch. Ministerstvo poľnohospodárstva zas pripraví stratégiu na znižovanie metánu pri chove dobytka.

Environmentálne skupiny ocenili plán Bieleho domu, hoci pripomenuli, že ešte treba dotiahnuť množstvo podrobností. Plán privítali aj podnikateľské skupiny v oblasti energetiky s tým, že tiež chcú čistú a bezpečnú energetickú infraštruktúru.