Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Najnovšie útoky ruskej armády na Ukrajinu sú brutálne

Tri ruské rakety vypálené z ruskej Belgorodskej oblasti dopadajú na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, ktoré je ostreľované ruskými silami už viac než rok v skorých ranných hodinách vo štvrtok 9. marca 2023. Foto: TASR/AP

Túto masívnu vlnu útokov Ukrajina zažila v noci na štvrtok. Podľa dostupných informácií pri nej prišlo o život najmenej deväť civilistov.

Washington 10. marca (TASR) - Biely dom vo štvrtok označil najnovšiu sériu raketových útokov ruskej armády zameraných na civilnú infraštruktúru na Ukrajine za "brutálnu" a "neopodstatnenú".

Reakciu Bieleho domu podľa agentúry AFP sprostredkovala námestníčka tlačového tajomníka Bieleho domu Olivia Daltonová.

Túto masívnu vlnu útokov Ukrajina zažila v noci na štvrtok. Podľa dostupných informácií pri nej prišlo o život najmenej deväť civilistov.

V Kyjevskej, Charkovskej, Žytomyrskej, Mykolajivskej a Odeskej oblasti bola v dôsledku ruských útokov poškodená energetická infraštruktúra a vodovodné zariadenia.

Bez prúdu sa ocitla aj Záporožská jadrová elektráreň - od začiatku vojny na Ukrajine to je už šiesty prípad, keď elektráreň musela začať pracovať v núdzovom režime z dôvodu úplného výpadku dodávok energie zvonku.

Výpadky v dodávkach elektriny boli aj v samotnom hlavnom meste Kyjev. Jeho primátor Vitalij Kličko vo štvrtok večer informoval, že dodávky elektrickej energie pre spotrebiteľov v Kyjeve boli obnovené v plnej miere.

Spresnil, že bez kúrenia je asi 30 percent domácností, a dodal, že komunálne služby plánujú obnoviť dodávku tepla v plnom rozsahu v priebehu jedného dňa.

Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády bolo na ukrajinské územie vypálených 81 rakiet vrátane S-300, Ch-22, Kalibr a šiestich hypersonických rakiet Kinžal. Do útoku boli zapojené aj samovražedné bezpilotné lietadlá.