Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biely dom odmietol, že USA stoja za sabotážou plynovodu Nord Stream

Na snímke únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori pri pobreží dánskeho ostrova Bornholm v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Biely dom označil Hershov článok za "totálnu fikciu".

Washington 9. februára (TASR) - Biely dom kategoricky odmietol tvrdenia investigatívneho novinára Seymoura Hersha, podľa ktorého za vlaňajšou sabotážou plynovodu Nord Stream stoja Spojené štáty. V noci na štvrtok to uviedla hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu (NSC) Adrienne Watsonová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Hersh vo svojom článku uviedol, že výbušniny k plynovodu Nord Stream umiestnili vlani v júni potápači amerického námorníctva v spolupráci s Nórskom a následne ich o tri mesiace neskôr odpálili. Dodal tiež, že o tom údajne rozhodol americký prezident Joe Biden, ktorý tým chcel Moskvu pripraviť o príjmy z predaja ruského plynu v Európe.

Biely dom označil Hershov článok za "totálnu fikciu". Novinárove tvrdenia vyhlásila za nepravdivé aj americká Ústredná spravodajská služba (CIA) a nórske ministerstvo zahraničných vecí.

AFP pripomína, že z plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori začal 26. septembra na štyroch miestach unikať zemný plyn, čomu predchádzali dva výbuchy. Následne došlo k výraznému úniku metánu do ovzdušia. Dánski a švédski vyšetrovatelia informovali, že pri plynovodoch našli stopy výbušnín a potvrdili tak, že išlo o sabotáž.

Odborníci však uviedli, že na sabotáž takéhoto rozsahu mohol mať prostriedky jedine nejaký štát, vyšetrovanie však nepreukázalo, kto je za sabotáž zodpovedný.