Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biely dom označil streľbu na základnej škole v Nashville za srdcervúcu

Policajt prechádza pri vchode do The Covenant School po streľbe v Nashville v štáte Tennessee v pondelok 27. marca 2023. Foto: TASR/AP

Streľba sa odohrala na presbyteriánskej základnej škole pre približne 200 žiakov. Útočníčka zastrelila tri deti a troch dospelých.

Washington 27. marca (TASR) - Biely dom v pondelok označil streľbu na súkromnej kresťanskej základnej škole v americkom meste Nashville za "srdcervúcu". Uviedla to hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Hovorkyňa zároveň vyzvala republikánov, aby podporili návrh amerického prezidenta Joea Bidena zakazujúci prechovávanie špecifického druhu strelných zbraní, označovaného v USA termínom assault weapon (útočná zbraň).

"Koľko detí ešte musí byť zavraždených, kým sa republikáni v Kongrese zmobilizujú a budú konať tak, aby schválili zákaz útočných zbraní?" nastolila otázku.



Dodala, že Biden bol o tragickej streľbe v Nashville informovaný a k tragédii sa plánuje vyjadriť.

Streľba sa odohrala na presbyteriánskej základnej škole pre približne 200 žiakov. Útočníčka zastrelila tri deti a troch dospelých. Strelkyňou bola zrejme tínedžerka vyzbrojená dvoma útočnými puškami a pištoľou. Polícia ju pri zásahu zastrelila.

Ešte v roku 2004 vypršala v USA platnosť zákona zakazujúceho výrobu a civilné použitie poloautomatických strelných zbraní, ktoré boli definované ako útočné, ako aj určitých typov zásobníkov. Kongres jeho platnosť viackrát nedokázal predĺžiť. Proti sú najmä republikáni, ktorí sa odvolávajú na právo vlastniť strelnú zbraň vyplývajúce z americkej ústavy.