Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Putin prepisuje dejiny a šíri dezinformácie

Na archívnej snímke tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová. Foto: TASR/AP

Psakiová zdôraznila, že 9. máj, by mal byť v prvom rade o oslave mieru a európskej jednoty a zároveň o pripomínaní si porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne

Washington 10. mája (TASR) - Biely dom kritizoval šéfa Kremľa Vladimira Putina za prepisovanie dejín a šírenie dezinformácií počas prejavu, ktorý predniesol v pondelok na slávnostnej vojenskej prehliadke v Moskve.

Hovorkyňa Bieleho domu zároveň odmietla Putinovo "absurdné" tvrdenie, že vojnu na Ukrajine vyvolala agresia zo strany Západu. TASR správu prevzala v utorok z agentúry Reuters.

"To, čo sme počuli hovoriť Putina, je revizionistická verzia dejín, ktorá nadobudla formu dezinformácie," uviedla v pondelok večer hovorkyňa Jen Psakiová.

Zdôraznila, že 9. máj, by mal byť v prvom rade o oslave mieru a európskej jednoty a zároveň o pripomínaní si porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. Putin podľa nej namiesto toho vo svojom prejave "prekrucoval dejiny", aby odôvodnil svoj ničím neoprávnený útok voči Ukrajine.

"Tvrdenie, že táto vojna bola vyvolaná agresiou alebo plánmi Západu, je očividne nepravdivé a absurdné," dodala hovorkyňa Bieleho domu.