Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Rusko zrejme radí Iránu, ako potláčať protesty

Na archívnej snímke z 12. februára 2022 americká vlajka veje na Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Kirby zopakoval obvinenie, že iránski vojaci sú na Rusmi okupovanom ukrajinskom Krymskom polostrove, kde pomáhajú ruským silám v používaní smrtiacich dronov.

Washington 27. októbra (TASR) - Spojené štáty sa domnievajú, že Rusko radí Iránu, ako potláčať masové protesty vyvolané smrťou Mahsy Amíníovej po jej zatknutí mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Biely dom sa "obáva, že Moskva zrejme radí Iránu, ktoré praktiky na zvládnutie protestov sú najlepšie, a vychádza zo svojich vlastných rozsiahlych skúseností pri potláčaní" odporcov, vyhlásila v stredu tlačová tajomníčka Karine Jeanová-Pierrová.

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby sa vyjadril menej jednoznačne, či Kremeľ už takúto pomoc Iránu nariadil. "Možno uvažujú o nejakom druhu podpory pri zasahovaní proti protestujúcim ľuďom v Iráne. Vidíme náznaky, že zrejme uvažujú o možnosti výcviku (iránskej polície)," povedal. "Žiaľ, Rusko v tom má skúsenosti," poznamenal.

Kirby zopakoval obvinenie, že iránski vojaci sú na Rusmi okupovanom ukrajinskom Krymskom polostrove, kde pomáhajú ruským silám v používaní smrtiacich dronov pri útokoch zacielených prevažne proti civilnej infraštruktúre Ukrajiny.

"Teraz sú na území Krymu a pomáhajú pri takýchto útokoch," povedal Kirby.