Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biely dom: USA budú vítať Rusov žiadajúcich o azyl

Na archívnej snímke z 12. februára 2022 americká vlajka veje na Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Putin vyhlásil minulý týždeň "čiastočnú mobilizáciu" záložníkov, ktorí majú posilniť ruskú armádu v bojoch na Ukrajine.

Washington 27. septembra (TASR) - Spojené štáty budú vítať Rusov žiadajúcich azyl pred "nepopulárnou" vojnou prezidenta Vladimira Putina, vyhlásila v utorok tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierrová. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

"Sme presvedčení, že môžu požiadať o azyl v Spojených štátoch, bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, a ich žiadosti budú posudzované jednotlivo, od prípadu k prípadu," vysvetlila Jean-Pierrová.

Ruský prezident Putin vyhlásil minulý týždeň "čiastočnú mobilizáciu" záložníkov, ktorí majú posilniť ruskú armádu v bojoch na Ukrajine. Po celom Rusku to vyvolalo protesty nahnevaných ľudí a masový odchod mužov z vlasti.

Putinov blízky spojenec Dmitrij Medvedev, v súčasnosti podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie v utorok vydal nové varovanie voči Ukrajine a Západu a vyhrážal sa použitím jadrových zbraní. Približne v tom čase začalo Rusko zverejňovať výsledky referend v štyroch okupovaných ukrajinských oblastiach o ich pripojení k Ruskej federácii.