Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Biely dom: USA poskytnú Ukrajine ďalšiu „urýchlenú“ bezpečnostnú pomoc

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Psakiová pre CNN povedala, že ruský test medzikontinentálnej balistickej rakety "novej generácie" nezmení postoj Bieleho domu k pomoci Ukrajine.

Washington 21. apríla (TASR) - Spojené štáty oznámia nové kolo "urýchlenej" bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu, uviedla v stredu večer hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Brutálna invázia Ruska na ukrajinské územie ešte totiž stále pokračuje, približuje webový portál americkej televízie CNN.

Psakiová pre CNN povedala, že ruský test medzikontinentálnej balistickej rakety "novej generácie" nezmení postoj Bieleho domu k pomoci Ukrajine, a dôrazne vyhlásila, že USA budú pokračovať v poskytovaní vojenskej aj bezpečnostnej pomoci Kyjevu.

Americký prezident Joe Biden podľa Psakiovej "oznámi ďalšie informácie o nasledujúcom kole urýchlenej bezpečnostnej pomoci". Hovorkyňa dodala: "Čoskoro sa dozviete viac."

CNN predtým zverejnila správu, že USA pripravujú ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu za 800 miliónov dolárov, a odvolala sa pritom na troch vysokopostavených predstaviteľov administratívy a na dva zdroje oboznámené s týmto plánom.

Biden bude mať vyhlásenie k aktuálnej situácii na Ukrajine vo štvrtok o 09.45 h miestneho času (15.45 h SELČ) a Američanom sa prihovorí z Rooseveltovej izby Bieleho domu. Oznámi nový zbrojný balík pre ukrajinskú armádu, uviedla aj tlačová agentúra Reuters. Takisto doplnila, že nový balík bude rovnako veľký ako ten, ktorý bol oznámený minulý týždeň, ale detaily sa ešte dopracovávajú.