Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Biely dom: USA vyjadrili Izraelu obavy z civilných obetí v Pásme Gazy

Palestínčania zachraňujú svoje veci zničené po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu 13. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Bidenove vyjadrenia boli zatiaľ najostrejšou kritikou, hoci po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra sa postavil na stranu Izraela a obhajoval právo na sebaobranu.

Washington 14. decembra (TASR) - Spojené štáty upozornili Izrael, že majú obavy z civilných obetí v Pásme Gazy, informoval v stredu Biely dom. Prezident Joe Biden deň predtým varoval Izrael, že bombardovaním palestínskeho územia, pri ktorom nerozlišuje medzi civilistami a ozbrojencami, môže prísť o podporu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Bidenove utorkové vyjadrenia boli zatiaľ najostrejšou kritikou, hoci po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra sa postavil na stranu Izraela a obhajoval jeho právo na sebaobranu.

"Máme obavy," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby, keď sa ho novinári pýtali na Bidenove výroky na akcii vo Washingtone, na ktorej sa stretol s darcami pre svoju kampaň za znovuzvolenie.

"A vyjadrili sme tieto obavy zo spôsobu (izraelskej) vojenskej operácie, aj keď uznávame, že to začal Hamas," uviedol Kirby novinárom.

Samotný Biden hovoril o týchto obavách "verejne a aj súkromne" s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, doplnil Kirby.

Izrael už podľa Kirbyho preukázal "jasný zámer" znížiť civilné obete - od obnovenia operácie po stroskotaní prímeria s Hamasom napríklad podniká menej vzdušných útokov.

Dodal však: "Vo vojne niekedy aj tie najlepšie vypracované plány nevyjdú tak, ako ste chceli."