Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biely dom uviedol ako víťazov len USA a Britániu, Rusko reaguje

Prezident USA Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Moskva sa usilovala o "seriózny rozhovor" v tejto záležitosti s americkými partnermi.

Moskva 10. mája (TASR) - Rusko obvinilo v nedeľu Spojené štáty zo znižovania významu Sovietskeho zväzu pri porážke nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne.

Podľa agentúry AFP ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Moskva sa usilovala o "seriózny rozhovor" v tejto záležitosti s americkými partnermi.

"Sme veľmi rozhorčení z pokusu o prekrucovanie vplyvu... rozhodujúceho prínosu našej krajiny," uviedlo ruské ministerstvo.

AFP poznamenala, že vo vyhlásení Bieleho domu na Facebooku z 8. mája pri príležitosti 75. výročiu víťazstva nad nacistickým Nemeckom sa spomínajú ako víťazi len USA a Británia.

"Americkí predstavitelia nemajú odvahu ani vôľu vzdať hold nepopierateľnej úlohe a obrovskému počtu obetí, ktoré utrpela Červená armáda a sovietsky ľud v mene celého ľudstva," uviedlo ďalej ruské ministerstvo.

Vyhlásenie USA označilo za "obzvlášť malicherné" a vyzvalo Washington, aby z pamiatky na rok 1945 nevyrábal "nový problém pre bilaterálne vzťahy, ktoré už prechádzajú ťažkým obdobím".

AFP napísala, že druhá svetová vojna je veľmi citlivou otázkou v postsovietskom Rusku, ktoré sa snaží znovu vybudovať svoju prestíž a moc pod vedením prezidenta Vladimira Putina.

Moskva obviňuje aj západnú Európu, Poľsko a Ukrajinu zo znižovania významu svojej úlohy v konflikte.

Počas druhej svetovej vojny zahynulo na sovietskej strane približne 27 miliónov ľudí, dodala AFP.