Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biely dom: V marci sa uskutoční svetový summit o demokracii

Na archívnej snímke z 12. februára 2022 americká vlajka veje na Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Podujatie nadväzuje na prvý virtuálny Summit pre demokraciu (S4D), ktorý sa konal v decembri 2021.

Washington 29. novembra (TASR) - Biely dom v utorok oznámil, že na budúci rok v marci sa uskutoční medzinárodný summit o demokracii, ktorý zorganizuje administratíva amerického prezidenta Joea Bidena spoločne s Kostarikou, Holandskom, Južnou Kóreou a Zambiou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Summit má podľa vyhlásenia Bieleho domu ukázať schopnosť demokratických krajín zvládnuť "najpálčivejšie výzvy súčasného sveta". Podujatie nadväzuje na prvý virtuálny Summit pre demokraciu (S4D), ktorý sa konal v decembri 2021.

Ako v tejto súvislosti pripomenula AFP, pre Bidena je ústrednou tému jeho administratívy ochrana demokracie pred autokraciami, akými sú Čína či Rusko.

"Žijeme v časoch výziev zodpovedného a transparentného vládnutia," uvádza sa v spoločnom vyhlásení hostiteľských krajín. V tejto súvislosti pripomínajú prebiehajúce útočné vojny, klimatickú zmenu, nedôveru verejnosti voči autoritám či technologickú transformáciu. Uvádzajú, že je potrebné, aby demokraciu hájili jej šampióni, a to na všetkých úrovniach.